Ja fa cursos que CCOO de L’Hospitalet denuncia l’emergència educativa que s’està vivint a la ciutat per les sobre ràtios. Amb l’inici d’aquest curs, CCOO considera que la situació d’emergència s’està agreujant i que requereix l’aplicació de mesures efectives i immediates, a més de fer una previsió i planificació a llarg termini.

Coincidint amb la presentació d’un document per part del sindicat CCOO d’un document sobre possibles mesures per millorar l’educació a Catalunya, el programa Aula L’H (veure vídeo) ha parlat amb la referent de la Federació d’Educació de CCOO a L’Hospitalet, Mar Castro per fer una radiografia de l’educació a la ciutat i proposar com revertir-ne els problemes.

Sobre ràtios i augment de la matrícula viva

El curs escolar 24-25 ha començat amb dues aules menys d’infantil, fet que CCOO valora negativament tenint en compte la situació de sobre ràtio i la matrícula viva a la ciutat.

Segons Mar Castro tot i la davallada de la natalitat, “L’Hospitalet continua creixent, continua arribant gent. Des del juny 2024 fins aquest setembre han arribat a la ciutat 1.004 infants per ser matriculades de matricula viva i cada setmana aquestes dades pugen”.

Des de CCOO proposaven no tancar els dos grups bolets que es van crear el curs passat i que es poguessin reubicar a una altre part de la ciutat o bé a un altre nivell, segons les necessitats. “Si no es volien obrir nous grups d’I3 es podien haver obert grups de 5è o 6è, cursos que estan molt massificats a la ciutat”, explica Mar Castro.

La referent d’educació de CCOO recorda que a la part nord de la ciutat els I3 han començat el curs amb 22 places “quan a la resta de Catalunya estem a 20. I això també està passant a la primària de tota la ciutat amb grups que haurien d’estar a 25, i amb aquesta excepcionalitat de llei es fa l’increment del 10% i estem a 27”, explica.

CCOO recorda que la regidora d’Educació Cristina Santón va dir que el 60% dels grups de la ciutat estaven amb sobre ràtio. “Nosaltres ens atrevim a dir que és el 80% dels grups de la ciutat estan per sobre ràtios”.  

Nous centres i espais a equipaments existents

Tot i que la solució immediata passa per obrir nous grups bolets, per a CCOO cal construir nous centres educatius i adaptar equipaments municipals de la ciutat. “Obrir grups botets no és la solució. S’han de prendre mesures que vagin més enllà, com crear nous centres educatius a la ciutat d’infatil, primària i secundària. I mentre no arriben, es podrien trobar equipaments municipals de la ciutat i adaptar-los per acollir estudiants de L’Hospitalet”.  

Mar Castro explica que la solució per atendre la massificació passa primer de tot per invertir diners, “i a més passa per seure amb la comunitat educativa, escoltar les direccions, escoltar els equips docents, escoltar les famílies i escoltar-nos a nosaltres, a la part social, per poder explicar, manifestar les opinions i intentar construir entre tots. I sobretot passa perquè Generalitat i Ajuntament prenguin mesures perquè fa cursos que denunciem que passa tot això. Falta acció, no es pot improvisar amb l’educació dels nostres fills i filles”.

Les millores que proposa CCOO per a Catalunya

Des de CCOO, la federació d’educació ha presentat un document on es fa un anàlisi profund del sistema educatiu de Catalunya amb accions per millorar l’educació.

“Pel que fa a L’Hospitalet el que hem de vetllar més és el tema de segregació, mostrem la nostra disconformitat a matricular nens de matricula viva a centre de màxima complexitat. També intentarem vetllar per més places públiques de 0 a 3 fins i d’FP; tenir cura de la llengua catalana perquè sigui la llengua vehicular a espais de lleure, menjadors, estudis superiors. I mesures més globals que farem a tot Catalunya però que implementarem aquí a L’Hospitalet”: