Quan falta un dia perquè s’obri el període de preinscripció escolar, el sindicat Comissions Obreres de L’Hospitalet, ha ofert una roda de premsa per denunciar, un cop més, la situació d’emergència educativa en què es troba L’Hospitalet. El sindicat ha fet balanç de quants alumnes es troben en aules amb sobre ràtio i a grups “bolets”. En total: 1.320 alumnes.

CCOO recorda que a L’Hospitalet hi ha una manca estructural de places que no es pot solucionar si no es creen nous centres educatius. A diferència d’altres ciutats de l’entorn, a L’Hospitalet no ha baixat significativament la natalitat i a més, la matrícula viva (els alumnes que arriben fora del període ordinari) és molt alta. Al desembre era de més de 1.800 alumnes. Segons CCOO, cada setmana arriben de mitjana entre 30 i 40 alumnes de matrícula viva.

Aquest situació provoca que les aules superin les ràtios i que en el darrers anys s’hagin creat grups “bolet”. A més, a la majoria d’escoles de la ciutat no s’ha pogut baixar la ràtio a 20 alumnes a I3 i I4 com s’ha aplicat en el 90% d’escoles catalanes.

El delegat de CCOO als centres educatius públics de L’Hospitalet, Carles Nadal, ha exigit al Departament d’Educació “l’execució dels compromisos signats perquè la ciutat ho requereix. La consellera Anna Simó, que per cert és de L’Hospitalet, ha d’entendre que estem en emergència permanent. Aquesta ciutat no se li pot tractar com a la resta del país”.

Nadal ha afegit que qui surt guanyant amb aquesta situació d’emergència “és l’ultradreta, que fa seu els barris de la ciutat. Fent servir un discurs contra la massificació a les aules i els nouvinguts. Aquesta dinàmica tots sabem com acaba”.

Aquestes són les dades que ha facilitat CCOO:

  • 570 alumnes estan en aules per sobre de la ràtio, 424 a infantil i primària i 146 a secundària
  • Hi ha 29 grups bolets en total. Es a dir, s’han hagut de crear grups extraordinaris per absorbir 750 alumnes
  • Segons CCOO, caldrien 5 escoles d’una línia d’infantil i primària i un institut d’entre dues i tres línies per absorbir l’excedent d’alumnes.
  • L’alumnat amb necessitats educatives especials està en màxims històrics.

CCOO també recorda que hi ha barris on la sobre ràtio és generalitzada: Santa Eulàlia, Pubilla Cases, Can Serra, Collblanc-la Torrassa i la Florida.

La passada setmana el Ple municipal va aprovar una moció, per unanimitat, sobre l’emergència educacional a L’Hospitalet. La moció es va presentar a instància de CCOO.