La intel·ligència artificial canviarà les nostres vides en els propers anys. Serà tota una revolució, però actualment no se sap qui pot liderar aquest canvi. En les darreres setmanes hi ha hagut moviments importants pel que fa a la Intel·ligència Artificial. Més enllà de ChatGPT, la irrupció de DeepSeek, el model d’IA xinès ha sorprès a tothom. Segons un dels majors experts en la matèria, l’hospitalenc Carles Sierra, director de l’Institut d’Investigació d’Intel·ligència Artificial del CSIC, “és un sistema que tots es poden descarregar a l’ordinador, però la diferència és que han aconseguit l’entrenament amb menys recursos computacionals i tot i així han tingut millors resultats que d’altres sistemes. Funciona molt bé sobretot en la resolució de problemes matemàtics.”
Amb el sistema de ChatGPT cobra 20€ al mes per un ús intensiu del seu programa, en canvi, DeepSeek és gratis, o el que es coneix com a codi obert. Sierra explica que “és una bona notícia que hi hagi diferents sistemes perquè les empreses que no podien accedir a aquesta tecnologia puguin incorporar-la en la seva pràctica diària, a més d’afavorir l’extensió de la IA a les empreses s’acceleri”.
Les empreses europees han de destinar més recursos a la IA
La Xina i els EUA segueixen en la cursa per liderar el desenvolupament de la Intel·ligència Artificial i ara sembla que Europa es desperta. La Comissió Europea ha anunciat la inversió de 200.000 milions d’euros pel seu desenvolupament la Intel·ligència Artificial al continent. “És una molt bona notícia que Europa s’incorpori a aquesta cursa, perquè la competència és bona per no dependre d’uns quants oligarques. El que sí que és cert és que el sector privat a Europa és una mica més febles que no pas a la Xina i als EUA i aquí és on s’ha de treballar més. Les empreses europees han de destinar més recursos al desenvolupament de la IA”.
Recomanacions a nivell d’usuari
Segons Carles Sierra, director de l’Institut d’Investigació d’Intel·ligència Artificial del CSIC, cal ser “prudent en l’ús d’aquestes eines perquè s’ha de saber que la IA està dissenyada perquè no tot allò que generen sigui cert, sinó que sigui creïble i que sembli generat per un humà”.
Finalment, és important “tenir esperit crític per posar en dubte el que general la IA i comprovar que allò que ens diu és correcte”.