Càritas va prestar l’any 2022 algun tipus de servei, ajuda, o atenció social a més de 3.500 llars i prop de 9.000 persones, el que representa un increment de prop del 60% respecte de l’any anterior. L’informe de Càritas també diu que un 56% de les famílies ateses l’any 2022 van ser noves, mai abans havien hagut de demanar ajuda social.

Jordi Julià Sala-Bellsolell, tècnic de Comunicació de Càritas, ha assenyalat que “un factor determinant és la inflació, l’alça de preus, que està afectat molt les famílies més vulnerables”.

I ha explicat que si amb les targetes moneder que reparteixen per comprar aliments “fins fa poc la quantitat era suficient, ara les famílies ens expliquen que o bé ara ja nos els hi arriba o bé han hagut de reduir la compra, per exemple, d’aliments frescos”.

Tot i aixó, el gruix de les ajudes Càritas de l’Hospitalet va ser per habitatge. “Dels 300.000 euros que va destinar l’any passat a famílies vulnerables, el 60% van ser per garantir el pagament del lloguer, cosa que afecta tant els infants com el conjunt de les famílies”, ha indicat Julià Sala-Bellsolell.

El 60% de les famílies ateses no disposa d’un habitatge digne, dos punts més que l’any 2021, amb diverses situacions de precarietat, com re lloguer, lloguer sense contracte o lloguer d’una habitació.

Segons Càritas l’Hospitalet, el 70% de les persones en edat laboral ateses l’any 2022 es troben a l’atur, mentre que de les persones que tenen feina un 7% la té dins del mercat laboral informal i un 13% treballa amb contracte, però en condicions molt precàries”.

Càritas constata que a 6 de cada 10 famílies ateses hi ha infants i adolescents a càrrec, de les quals la meitat son famílies d’una mare tota sola. I cal afegir que en molts casos es troben en situació administrativa irregular, cosa que fa que les feines que troben siguin temporals i precàries.

Emilse Vergara Zuiz, usuària de Càritas L’Hospitalet, ha explicat que “tinc els meus papers de Veneçuela en procés, així que treballo del que em va sortint. I ara em quedo sense feina perquè el meu pacient se’n va de vacances. I aquí, a Càritas, m’ajuden a fer el currículum i a cercar feina”.

L’informe de Càritas L’Hospitalet també ressalta que un 80% de les famílies ateses l’any 2022 no pot destinar recursos al lleure de la canalla, aspecte essencial bàsics per al creixement dels infants.

Arran d’aquesta situació, Càritas també ofereix a les famílies en situació vulnerable, un casal d’estiu, que inclou sortides i excursions i activitats lúdiques i educatives al seu local de Pubilla Cases.

Araceli Roger Barea, educadora social de Càritas L’Hospitalet, ha recordat que cal tenir en compte que “fer una excursió, per exemple, al Tibidabo per una família amb 4 fills és inassumible”.

I les famílies que no han accedit al casal,poden fer ús de les instal•lacions com espai de joc i refugi climàtic.