La Fundació Formació i Treball promoguda per Càritas obre la seva segona botiga Moda re- a L’Hospitalet, concretament al carrer Progrés del barri de Collblanc. El projecte aposta per un espai de consum sostenible de roba reutilitzada que afavoreix alhora la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social.

A la botiga, que forma part de la xarxa de 160 establiments de moda ètica i sostenible que la fundació té a tot l’estat, s’hi ven roba, calçat i complements de segona mà o articles descatalogats que donen les empreses. Una aposta per l’economia circular i el consum responsable que vol reduir la petjada ecològica de la indústria tèxtil

Però més enllà del seu compromís amb la sostenibilitat, el projecte també ofereix programes d’inserció laboral. Així, més de la meitat dels llocs de treball vinculats a les botigues i al procés de recuperació de la roba els ocupen persones en risc d’exclusió social.

La codirectora general de la Fundació Formació i Treball, Marina Arnau Oliver, explica que “generem llocs de feina a les botigues, amb la recollida i selecció de la roba i amb la preparació per a la seva reutilització. A més, les persones que fan aquest itinerari reben formació i orientació laboral. De mitjana treballen un any amb nosaltres i després aconseguim una inserció en l’empresa ordinària de fins el 60%”.

A més, els ingressos de l’establiment es destinaran a iniciatives de formació i inclusió laboral de col·lectius vulnerables.

Encara que la botiga Moda re- és un establiment convencional obert al públic, l’espai també fa la funció de banc de roba. I és que les persones vulnerables poden adquirir-hi peces de vestir de manera confidencial i sense cost a través d’un sistema de pagament amb codi QR.

Així, el director de Càritas Diocesana de Barcelona, Eduard Sala, assegura que “volem dignificar la xarxa d’entrega social de roba. A la botiga s’hi barrejaran els clients que venen a comprar roba amb veïns i veïnes en situació de vulnerabilitat que ningú sabrà que venen derivats de serveis socials. Podran triar la roba que necessitin i se l’enduran amb un codi QR que ningú identificarà com la cua dels pobres“.

La nova botiga Moda re- de Collblanc s’afegeix a la que Càritas va inaugurar al barri del Centre l’any 2020. L’ONG ja treballa per obrir un tercer establiment a la ciutat.