Càritas i la Fundació la Vinya fan una crida a les administracions públiques perquè impulsin canvis en el programa de targetes per a la compra d’aliments, de tal manera que les famílies vulnerables que en fan ús puguin adquirir també, a més d’aliments, productes de neteja i d’higiene personal.

Aquestes dues entitats han fet aquesta petició a la parròquia de Sant Joan Evangelista, de Bellvitge, on han presentat un informe sobre l’aplicació a la ciutat del programa de targetes moneder per a aliments, unes targetes que es carreguen amb quantitats d’entre 50 i 200 euros i que es destinen a famílies derivades de Serveis socials.

Al Sud de la ciutat, on Càritas i La Vinya desenvolupen aquest programa d’atenció bàsica, (la Creu Roja ho fa a la zona Nord), l’any 2022 va arribar a 1.800 famílies i a un total de 5.000 persones “i vam esmerçar prop d’un milió d’euros”, ha dit Mercè Darnell Viaña, responsable del programa de Necessitats Bàsiques de Càritas Barcelona, que ha recordat que “son famílies que una vegada que han pagat les despeses de l’habitatge ja no poden omplir la nevera”.

De la seva banda, la directora de la Fundació La Vinya, María Labernia Pruñonosa, ha explicat que un aspecte molt ben valorat per les famílies son les condicions de dignitat “perquè amb la targeta moneder s’evita haver de rebre el menjar d’una altra persona o haver de fer cues per rebre uns aliments”.

Persones que fan ús de la targeta moneder per comprar aliments han aportat el seu testimoni. Valoren que la targeta dóna més autonomia per decidir quin tipus d’aliments adquirir que no pas els kits tancats dels bancs d’aliments i permet comprar-ne de propis del país i de la cultura d’origen.

L’informe “Vetllant pel dret a l’alimentació” recull peticions de les famílies usuàries, com actualitzar les quantitats, ja que, segons que ha comentat Josselyn Cevallos Pico, “tal i com estan els preus de tot a hores d’ara, la veritat és que no abasta totes les necessitats, tot i que s’agraeix que en cobreixi una part”.

I també poder adquirir altres productes bàsics. La Vilma Pérez González ha assenyalat que “voldria que amb la targeta també pogués comprar sabó per rentar la roba de la canalla, xampú i altres productes d’higiene personal”.

Tant Càritas com la Fundació La Vinya han reclamat que l’alimentació sigui un dret reconegut i recollit a la Constitució, com altres drets igualment essencials, com el dret l’educació i l’habitatge.