Era una masia del segle XVII i ara és un espai dedicat a la memòria històrica de L’Hospitalet. Un cop rehabilitada, la masia de Can Riera, al carrer Xipreret, al bell mig del casc antic de la ciutat, ha obert les seves portes a la ciutadania.
A la planta baixa hi ha un centre d’informació i de documentació a més d’un espai d’exposició permanent. Al primer pis s’hi pot trobar una sala de projeccions i ordinadors amb més de 4.000 documents de l’arxiu informatitzats. Un total de 300 metres quadrats dedicats la història recent de la ciutat (consulta a notícies anteriors més informació sobre els serveis que ofereix l’espai).
El nou equipament s’ha inaugurat oficialment amb una jornada de portes obertes, diumenge, en què han participat l’alcaldessa, Núria Marín, i Joan Audalell, director general de relacions institucionals de la Generalitat.
L’alcaldessa Núria Marín, ha destacat que “la ciutat guanya un lloc on els joves podran conèixer una part important de la nostra història”.
El Joan Audalell ha afegit que tot allò que serveixi per conèixer i mantenir la memòria s’ha de defensar amb totes les energies.
La seu de la memòria històrica a L’H comptarà, cap a finals d’any, amb un edifici annex que funcionarà com a aula taller. De fet, les activitats d’aquest espai de la memòria ja han començat amb visites per diferents barris de la ciutat per conèixer l’efecte de la Guerra Civil sobre aquests barris. Una altra de les rutes històriques que ja realitza l’espai de la memòria és la que té com a protagonista al maquis ‘Quico’ Sabater.
Una masia amb història
El passat de la ciutat es podrà conèixer en una masia que també té història: la masia de Can Riera que acull el nou espai de la memòria.
El cap de Patrimoni, Xavier Menéndez, ha explicat que dins de la masia s’explicarà també la història de l’edifici. “Ens cal saber com vivia la gent que habitava la masia. És una part que també hem de reconstruir. És un edifici de memòria històrica. I aquesta part de la història també la volem recuperar”.
Una informació que poden aportar de primera mà els qui van ser els seus habitants. De fet, es trobaven entre la multitud de ciutadans que van aplegar-se a la jornada de portes obertes. Es tracta d’en Josep Flotats i la Rosa Pubill van viure a la masia.
“Aquí vam viure-hi 24 anys. Quasi una vida… Quan vaig marxar del poble, això era del meu cunyat i de la meva germana i vam viure molt temps a baix, junts. Érem 17 a taula!”, diu en Josep.
El matrimoni va venir de l’Alt Urgell amb una filla de 8 anys i un fill de 4. Un cop a L’Hospitalet, en Josep treballava en una fàbrica i al cinema Oliveres. Això li va permetre guanyar-se la segona planta de Can Riera.
“Si teniu cèntims per posar les portes a dalt podeu anar a viure a dalt, sols. I vam donar 37.500 pessetes per a posar les portes aquí dalt i vam venir a viure nosaltres sols, amb la nostra família”, explica el Josep.
La família lamenta l’estat de deixadesa en què va caure la casa quan van haver de marxar. La Rosa afirma que sentia “molta tristesa perquè hi havia viscut, i hi havia viscut bé, i veure-ho tant abandonat em sabia molt greu”.
Ara, un cop restaurada, la parella torna a somriure amb els records de la que va ser la seva llar, que ara també guarda la memòria de tota la ciutat.