La masia de Can Riera, que acull un espai dedicat a la memòria històrica, obre les portes avui diumenge amb una jornada de portes obertes per donar a conèixer l’equipament. És la contribució de la ciutat a la Xarxa d’Espais de Memòria de la Generalitat, que impulsa el Memorial Democràtic. 

El centre disposarà d’una exposició permanent sobre la lluita antifranquista, un centre de documentació, un punt d’informació de la Xarxa, un programa d’activitats pedagògiques i espais de treball per als grups escolars, perquè l’equipament està especialment pensat per treballar amb escolars.

La masia de Can Riera, un edifici agrícola del segle XVII inclosa en el patrimoni arquitectònic de la ciutat, ha estat totalment rehabilitada per tal que pugui acollir aquest nou centre dedicat a la memòria històrica i democràtica. L’horari del nou equipament és de dilluns a divendres, de 10 a 14 hores, i dijous, de 16 a 20 hores. L’entrada és gratuïta.

L’Ajuntament i la Generalitat van signar el passat 21 d’octubre un conveni pel qual Can Riera passava a formar part de la Xarxa d’Espais de Memòria.
Com a tal disposarà de documentació del període històric que va de la II República a la transició democràtica i, en especial, la participació de L’Hospitalet en la lluita antifranquista.

L’equipament consta, a la planta baixa, del centre de documentació i de l’exposició permanent L’Hospitalet, segle XX. A la planta primera, hi ha sales de consulta, de projeccions i per a usos polivalents.

L’exposició permanent mostra documents de l’Arxiu —es pot accedir a una àmplia selecció de documents digitalitzats: cartes, informes, actes municipals, entrevistes enregistrades, fotografies, etc.— i objectes que formen part del fons del Museu. La mostra recrea, amb plafons, elements gràfics i audiovisuals, el passat recent de la ciutat, de la II República a la dictadura i la repressió que va suposar el franquisme.

A la planta baixa hi ha un punt d’informació sobre les activitats de memòria democràtica a la ciutat i un punt d’informació sobre el Memorial Democràtic de la Generalitat, amb un mapa de la Xarxa i una connexió informàtica amb el seu web.

La Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya

És una xarxa que inclou llocs de memòria, rutes, centres d’interpretació i diferents vestigis de la II República, la Guerra Civil i la lluita per la democràcia. Sota l’impuls del Memorial Democràtic de la Generalitat, la xarxa ja inclou més de 70 llocs de memòria a tot el país. L’objectiu és promoure la recuperació del patrimoni memorial de Catalunya, donar-lo a conèixer, coordinar la gestió patrimonial de la memòria democràtica i col•laborar amb els membres adherits en la posada en valor dels espais, la gestió cultural, la difusió…