El Ministeri de Sanitat ha presentat recentment el pla antitabac que s’ha elaborat conjuntament amb les Comunitats Autònomes, que ha de servir per marcar les línies d’una futura llei del tabac. Aquest pla inclou ampliar les zones on no es podrà fumar, prohibir el vapejadors d’un sol d’us, entre d’altres punts que formen part d’aquest document.

Sobre aquestes mesures el Dr. Esteve Fernández, cap d’Unitat de Control de Tabac de l’ICO ha assenyalat, en declaracions a l’Entrevista de l’Informatiu, que “d’entrada ho veiem molt bé, és un pla de prevenció i control del tabaquisme que inclou moltes mesures, algunes de les quals necessitarem una llei. És molt global i abarca els diferents punts per poder prevenir, des de la prevenció amb joves, passant pels preus, l’empaquetat o els espais sense fum com les terrasses i altres llocs”.

El Dr. Fernández creu que el pla, després de revisar-lo amb les comunitats autònomes, “és un full de ruta que contempla les mesures que són necessàries i que veníem reclamant des de fa molt de temps, esperem que des del Ministeri es puguin prioritzar”.

Sobre els espais a l’aire lliure sense fum, el responsable de la Unitat de Control de Tabac confia que es puguin regular la majoria d’espais oberts però “evidenment el buc insígnia que són les terrasses. Sabem que el govern està a favor d’això”.

Una altra de les mesures que es poden aplicar és l’empaquetat neutre del tabac. Per al Dr. Fernández “l’empaquetat genèric o neutre, un cop instaurat en altres països, disminueix la proporció de fumadors entre un 2 i un 4% i té encara més impacte si va acompanyat de l’augment del preu del tabac”.