El Quadre Escènic del Centre Catòlic estrena ‘Bomber(s)’, el 29 i 30 de març al Teatre del Centre Catòlic. Un muntatge que ens apropa al terrible món de l’abús sexual.
‘Bomber(s)’ és una història sobre el consentiment escrita pel francès Jean Benoit Patricot i traduïda per Jordi Vilà. El muntatge explora temes molt sòrdids i crus a partir de la relació entre una jove amb discapacitat i un bomber que s’aprofita d’ella.
El director del muntatge, Frede Morrón, explica que l’argument passa a l’entorn d’un jutjat i que no és una història violenta sinó que estem davant d’un diàleg entre el bomber i la noia.
Els dos actors protagonistes són Maria Tena i Joan Trias. Tena ha explicat que per ella el repte era no infantilitzar el personatge. “Era difícil trobar l’equilibri entre una noia molt ingènua que vol ser estimada i cedeix a moltes coses perquè ella pensa que és amor, però que no és una nena”.
De la seva banda, Joan Trias explica que el text de Patricot juga amb aquesta contradicció de situar el seu personatge “en l’estereotip d’un bomber que tots tenim en la metàfora d’un col·lectiu que serveix a la societat i es sacrifica”, per “transformar-lo en aquesta persona bruta, nècia i al cap i a la fi, en un violador”.
Un muntatge que ens posa davant del que no volem mirar
‘Bomber(s)’ qüestiona els rols socials i sexuals de l’home i la dona, l’educació, la hipocresia, el sexe, els tabús i la justícia. I ho fa amb una dramatúrgia magistral, sense llenguatge groller ni violència. Simplement posa a l’espectador davant del que no volem mirar.
Després de la funció de dissabte hi haurà un col·loqui amb la participació de l’educadora social Gemma Linares; Mónica López, sociòloga; i, Javier Núnez, advocat.
Mira l’entrevista que el programa Taquilla Inversa ha fet al director i actors del muntatge.