L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha llançat el projecte ImaginEM, en col·laboració amb Novartis i icometrix, per millorar el diagnòstic i seguiment de l’esclerosi múltiple mitjançant la intel·ligència artificial i l’anàlisi de ressonàncies magnètiques. Serà el primer hospital a Espanya que utilitzi l’icobrain, una eina basada en la IA que permet quantificar estructures cerebrals específiques i detectar noves lesions cerebrals amb un alt grau de precisió. Des de Bellvitge asseguren que això permet valorar millor l’afectació neurològica inicial de la persona afectada i fer-ne seguiment i que, a més, detecta canvis subtils que ocorren abans del desenvolupament de la discapacitat.

Actualment, l’esclerosi múltiple no té cura ni tampoc és possible regenerar les alteracions al sistema nerviós que s’hagin produït. Per això, molts dels medicaments disponibles per pal·liar i retardar l’avançament de la malaltia són més eficaços com més aviat es comencin a administrar. Precisament, “un dels grans reptes que continuem tenint és la prevenció de la discapacitat a llarg termini”, afirma el doctor Sergio Martínez-Yélamos, coordinador de la Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’HUB i de la xarxa assistencial EMXarxa.

La intel·ligència artificial, amb eines com l’icobrain, s’ha obert pas en el camp de la medicina i, en aquest cas, s’espera que accelerarà la detecció de pacients amb esclerosi múltiple (EM) no controlats, de mal pronòstic o amb resposta subòptima al tractament. Des de l’hospital confien en que aquesta tecnologia els permetrà “quantificar objectivament els canvis a les ressonàncies magnètiques cerebrals dels pacients” cosa que, al seu torn permetrà “valorar de forma més acurada la resposta al tractament” assegura el doctor Antoni Martínez-Yélamos, cap del Servei de Neurologia de l’HUB.

“La IA pot ser d’especial interès en la valoració de neuroimatge de l’esclerosi múltiple” explica el doctor Pablo Naval-Baudin, neurorradiòleg del Servei de Diagnòstic per la Imatge del Hospital de Bellvitge, i afegeix que millorant la precisió diagnòstica, es produirà una “comunicació menys subjectiva entre metges”.

Un de cada nou pacients amb esclerosi mútiple a Catalunya s’atén a Bellvitge

A Catalunya hi ha unes 9.000 persones que pateixen aquesta malaltia neurodegenerativa i crònica, més de 1.000 de les quals són ateses per la Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’HUB. El projecte ImaginEM s’alinea amb el projecte de Radiòmica de l’hospital i es preveu que tingui un impacte directe en els pacients.