L’Associació de veïnes i veïns del barri de Bellvitge ha presentat els resultats del projecte Bellvitge 2030. Es tracta d’una iniciativa participativa per millorar la vida al barri i que actualment compta amb 45 propostes que abasten des d’aturar la pressió habitacional, facilitar la mobilitat, o fomentar la sostenibilitat.
Quico Segura, membre de l’Associació de veïnes i veïns de Bellvitge i un dels coordinadors del projecte Bellvitge 2030 explica que tenen propostes senzilles, com la pintada de murals per als infants però també ambicioses, com la construcció d’una residència i centre de dia per a la gent gran o la creació d’una línia de minibus de barri.
L’objectiu, “dignificar la vida a Bellvitge i que els veïns no hagin de marxar del seu barri”, diu.
Una de les propostes veïnals que ha tingut èxit és la creació d’un cinefòrum mensual, una activitat que no es limita al visionat d’una pel·lícula, sinó que es planteja com un espai de reflexió i debat.
“Tractem problemàtiques socials com el sensellarisme o l’accés a l’educació, però també hi ha cabuda per l’amor o l’humor”, afirma Pepa Izquierdo, veïna de Bellvitge i impulsora del cinefòrum. Al finalitzar el film, “convidem a un expert per parlar sobre un dels temes de la pel·lícula i obrim un debat”, continua Izquierdo. Des que es va iniciar a l’abril de l’any passat, la iniciativa compta amb onze edicions.
Membres de l’associació de veïns valoren positivament la implicació de la gent en la millora del barri, un equip motor format per una cinquantena de persones. Algunes de les idees, com el manteniment de jardins comunitaris es podrien autogestionar des del propi veïnat, no obstant, n’hi ha d’altres per les quals demanen la col·laboració de l’administració.