Usuaris i tècniques de l’Associació Alpi, que treballa per a la promoció personal i la inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual, es van endur el primer premi d’un concurs ordinari de dansa el darrer cap de setmana. Una fita que servirà per trencar moltes barreres a favor de la inclusió social del col·lectiu.

Realment es van sentir emocions a flor de pell. Els usuaris d’Alpi van viure amb moltíssima alegria el moment en que el jurat del concurs de dansa Élancé “Vila de Blanes” els va atorgar el primer premi de la categoria “Jazz modern amateur”. Va ser un moment molt especial on també el públic es va entregar amb una llarga ovació.

L’usuari d’Alpi, Antonio Baizán, explica que “encara estic somiant perquè continuen felicitant-me. Estic en un núvol, no m’ho crec”. En la mateixa línia ho comenta l’usuària Toñi Roldán: “Vam anar a Blanes i ens vam trobar amb molts competidors. Tot i així vam quedar primers. Vam sentir molta emoció perquè no ens ho esperàvem”.

La directora de l’escola de dansa Endansa’t, Marta Comas detalla que “quan vam anar a recollir el premi, es van encendre obrir els llums, i vam veure tot el públic dempeus, vam pensar: què hem fet! Hem trencat una barrera!. És una ressaca emocional que encara hem d’anar paint”.

I és que presentar-se a un concurs de dansa ordinari, amb un grup mixt format per usuaris i tècniques de l’Associació Alpi, i guanyar-lo amb total justícia comporta molt més que una explosió d’emocions, és una demostració d’inclusió social real.

Segons Anna Bonilla, directora tècnica del centre ocupacional Alpi, ha indicat que “quan ballem i fem dansa no parlem de capacitats o discapacitats. El que és important és que estem fent una activitat que ens uneix a tots i que ens posa a tots en el mateix sac. És pujar a un escenari i ballar. Cadascú balla i s’expressa sense tenir en compte les diferències. Ningús es planteja damunt un escenari si tens més o menys capacitats”.

De la seva banda, Marta Comas assegura que “realment vam guanyar perquè vam ser millors que els altres grups, no perquè érem un grup atípic. La nostra coreografia era millor, la nostra música era molt bona, anàvem super coordinats. Vam demostrar que això és inclusió de debò.

L’associació Alpi va iniciar la col·laboració amb Endansa’t fa vuit anys. Un projecte que ja està més que consolidat i que no cal dir que continuarà movent l’esquelet per molt més temps.