Amb les estadístiques judicials a la mà, les ocupacions d’habitatges a la ciutat van a la baixa. Els expedients als jutjats de L’Hospitalet s’han reduït més d’un quaranta per cent des del 2019.

Aquesta reducció no és tan dràstica si ho comparem amb l’estadística policial, que determina que les denúncies per ocupació de L’Hospitalet s’han mantingut estables tot i que s’ha reduït força en comparació el 2020, un 25%.

Aquest tipus de delicte es redueix, però continua preocupant a la gent, i força. Si ens fixem en el darrer Baròmetre Municipal, el 84% dels enquestats es mostrava molt o bastant preocupat per les ocupacions d’habitatges.

Augmenta l’ocupació de locals comercials

“Hi ha molta por, molta incertesa. La gent no sap què fer quan li ocupen l’habitatge” explica Miriam Caballero, gerent de Cascales Serveis Immobiliaris a Pubilla Cases. “Si que és veritat que estem en un moment que hi ha menys ocupació d’habitatges, però s’ha traslladat a que hi ha més ocupació de locals comercials. Des de l’estiu fins aquí hi ha un auge d’ocupació de locals” afirma Caballero.

Justament ha estat un local comercial el darrer cas d’ocupació que han tractat a la Cambra de la Propietat Urbana de L’Hospitalet. El propietari va optar per la via judicial i va trigar 14 mesos a recuperar el local. A vegades, aquest procés pot allargar-se dos o tres anys.

Demanen més celeritat als jutjats

Davant d’aquesta lentitud del procés judicial, des de la Cambra, asseguren que alguns propietaris prefereixen pagar als ocupes per marxar, una pràctica que ells no recomanen i, diuen, que això podria explicar perquè les denúncies als jutjats han baixat més d’un 40% als darrers anys.

“Aquests són procediments que no arriben a la via judicial. El propietari per guanyar temps ofereix uns diners i l’ocupa se’n va” explica Ana González, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de L’Hospitalet.

Ofereixen pisos ocupats per TikTok

El fenomen de les ocupacions també ha arrelat a les xarxes socials. Són vídeos que es poden trobar a TikTok. Treballen com si fossin unes immobiliàries: mostren pisos ocupats a L’Hospitalet i demanen diners per facilitar entrar-hi a viure.

“Això és una màfia organitzada. Això no és una persona que ocupa un pis. Hi ha un negoci sobre els pisos ocupats” afirma Miriam Caballero de Cascales Serveis Immobiliaris. “Hi ha molta gent que necessita un habitatge per viure-hi. I hi ha gent que es dedica a estafar”, afegeix Ana González, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de L’H.

Amb pràctiques tan públiques, des del sector immobiliari creuen que s’ha de posar fre. A més, demanen més seguretat jurídica pels propietaris a l’hora de denunciar una ocupació conflictiva i també coincideixen que la millor solució seria construir més habitatge social.