La mobilitat personal amb patinets elèctrics va en augment a la nostra ciutat, i a la mateixa vegada també s’incrementen les sancions per fer-ne un mal ús quan s’hi circula. En paral·lel s’ha obert el debat sobre les mesures de seguretat que cal adoptar amb aquests vehicles davant la proliferació d’incendis provocats per la sobrecàrrega de les bateries. 

El 2022 la Guàrdia Urbana ha posat un 28,7% més de sancions que l’any anterior per infraccions comeses amb patinets elèctrics. En total, han estat 1937 multes, amb imports que van dels 80 als 1.000 euros.

La majoria de les sancions són per circular en voreres o zones de vianants, no respectar els semàfors ni els senyals de prohibició, transportar passatgers, usar auriculars i mòbils, i conduir de forma negligent.

La Guàrdia Urbana ha interposat aquestes multes en els serveis ordinaris i durant les campanyes de control de la circulació d’aquests vehicles de mobilitat personal (VMP) que va realitzar arreu de la ciutat. Les denúncies de 2022 superen significativament les 1.505 de 2021 i les 750 de 2020.

Normativa de circulació

El 2021 va entrar en vigor una modificació dels reglaments generals de circulació i de vehicles que regula a tot l’Estat l’ús dels patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal, a l’espera de futures normatives que han d’incidir en la unificació dels criteris que cada municipi aplica en aquest àmbit. 

Prohibits en el transport públic a partir de l’1 de febrer

A partir del dia 1 de febrer de 2023 i durant 6 mesos no es podrà accedir als vehicles ni a les instal·lacions de transport públic amb patinet o monocicle elèctric, segons ha decidit l’Autoritat del Transport Metropolità.

Durant aquest període s’elaborarà una proposta de regulació sobre l’accés i seguretat d’aquests vehicles. La decisió s’ha pres després de l’explosió d’un patinet elèctric en un vagó dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya el passat 17 de novembre.

Com evitar l’incendi de les bateries?

El passat 12 de gener les bateries d’un patinet van provocar un incendi en un edifici dels Blocs Ciutat Comtal, a Sant Josep. Un total de 14 persones van ser ateses per inhalació de fum i 6 d’elles van requerir hospitalització.

Segons els bombers, per evitar aquests incendies és imprescindible no modificar en cap cas els patinets perquè corrin més, utilitzar el carregador del fabricant i no deixar els patinets carregant-se més estona del necessari. Podeu trobar totes les recomanacions en aquest vídeo.