Cada vegada hi ha més evidències científiques i estudis que mostren la perillosa relació entre l’excés d’exposició a les pantalles per part de nens i joves i les diferents formes d’assetjament o de violència que pateixen. I una altra tendència és l’augment dels casos de conducta suïcida després d’haver patit assetjament.
Aquesta és la realitat que ha explicat Francisco Villar, psicòleg clínic i director del Programa d’Atenció de la Conducta Suïcida de l’Hospital Sant Joan de Déu en el seu llibre “Com les pantalles devoren els nostres fills”. Hem parlat amb ell a l’Entrevista de l’Informatiu.
Villar ha dit que “en el dia a dia hospitalari veiem l’increment de l’impacte de les noves formes d’assetjament o de violència que pateixen els nens a partir de les pantalles que se sumen al bulling i tot plegat acaba en un augment de la necessitat d’atenció hospitalària i dels casos de nens i joves amb conductes suïcides”.
“Ara fa 10 anys, vam atendre 250 casos de temptativa de suïcidi i l’any passat en van ser 1000. Cal fer alguna cosa i a les visites surt cada cop més l’impacte de les pantalles. Volem donar llum a tot això”, ha assenyalat Francisco Villar.
L’estudi ha mostrat que prohibir el mòbil a l’escola ha permès veure que socialitzaven més, jugaven entre ells i hi ha hagut una disminució dels conflictes. Villar ha explicat que “o estem connectats amb la vida o ho estem amb una pantalla i cada vegada som més els que ho veiem així. Diria als pares que parlin entre ells perquè no se sentin sols si retiren el mòbil al fill. Cal posar límits per evitar els efectes tan negatius de les pantalles”.