Les entitats que formen part de l’Espai de Ciutadania, conjuntament amb la Creu Roja de L’Hospitalet, han donat el tret de sortida a la desena edició de la Setmana de la Solidaritat, que per segon any consecutiu es torna a dedicar en visibilitzar i combatre l’estigmatizació al voltant de la salut mental.
Durant l’acte de presentació s’ha llegit un manifest centrat en la solitud no volguda i en les desigualtats socials com a generadors d’uns problemes de salut mental que, recorda, poden afectar a qualsevol persona. Per això posa l’accent en la importància de la prevenció i la detecció dels trastorns.
Així, el text assegura que “la solitud no volguda de la gent gran i les persones joves és, moltes vegades, el preludi de problemes de salut mental que amb una bona prevenció es podrien resoldre”.
En aquest sentit, Toñy Mercader, coordinadora de Joves per a la Igualtat i la Solidaritat, explica que “avui en dia les noves tecnologies i les pantalles fan que els joves estiguin molt connectats a la gent però alhora estiguin molt sols, i això els genera problemes de salut mental. També, les dificultats que tenen a l’hora de trobar una feina o un habitatge digne”.
I és que, segons el manifest, l’atur, els baixos salaris i la precarietat laboral es mantenen com els problemes que més preocupen els joves, d’entre els quals només un 21,4% pensen que milloraran les condicions de vida.
De fet, el text també assenyala que “entre l’11 i el 27% dels problemes de salut mental es poden atribuir a les condicions de treball, i que el 82% de persones amb problemes de salut mental no tenen feina”.
Amb tot, el manifest reclama la necessitat d’incrementar les polítiques i els recursos públics, no només en el vessant de la salut sinó també en l’habitatge, el treball digne o els salaris justos.
I és que el text reivindica que la “salut mental és un dret humà universal”, i que “les societats que aposten i inverteixen en la salut mental de la seva ciutadania són societats més justes, cohesionades i inclusives”.
L’acte de presentació de la Setmana de la Solidaritat també ha comptat amb les representacions de l’alumnat de Plàudite Teatre Espai d’Arts Escèniques i del grup de teatre ASSAT 50, a més de l’actuació d’alumnes de l’Escola Municipal de Música -Centre de les Arts de L’Hospitalet.
En el marc de la Setmana de la Solidaritat s’han organitzat una quinzena d’activitats, tallers, xerrades o obres de teatre centrades en els problemes de salut mental i, especialment, en la solitud no volguda. La programa d’actes, que arribarà a espais com els centres educatius, esplais o casals de gent gran, s’allargarà fins el 12 de novembre.