El Mobile World Congress (MWC) ha obert portes aquest dilluns als pavellons de Fira a la Granvia de L’Hospitalet.  El saló líder en telefonia mòbil que concentra 2.400 expositors i 1.100 conferenciants d’uns 300 països, aspira a assolir una xifra de visitants que fregui els 100.000.

L’edició 2023 va aplegar 88.500 congressistes de 202 països. La xifra rècord, però, la va registrar el 2019 quan va assolir els 109.000 congressistes.

Inauguració

Inauguració oficial

El rei Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han participat en la inauguració oficial del MWC. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, no ha esperat a rebre el monarca per accedir al recinte, tot i que sí s’hi ha afegit a la foto institucional conjunta. L’alcaldessa de L’Hospitalet Núria Marin ha participat de la comitiva oficial.

Diumenge al vespre es va celebrar el sopar inaugural del MWC, en el Museo Nacional d’Art de Catalunya.

Què s’hi pot veure?

La intel·ligència artificial és l’eix de gran part de les novetats que es presenten en aquesta edició. A més, aquest 2024 suposa el retorn dels fabricants xinesos, l’última participació dels quals va ser el 2019 a causa de la pandèmia del coronavirus. L’empresa xinesa Huawei torna a ser la companyia que més espai ocupa, seguit per la sueca Ericsson. Altres multinacional que hi participen són Amazon, Airbus, Google, Hewlett Packard, Honor, Qualcomm, Meta, Microsoft, Samsung, Telefónica i Lenovo.

Tot i això el 60% dels expositors provenen de sectors no identificats estrictament amb el sector del mòbil. En aquest sentit, destaca l’espai ‘Journey to the Future’. És la zona reservada per a la tecnologia més puntera i experimental. Inclou demostracions pràctiques i immersives en àrees com la IA, la Realitat Augmentada, la robòtica o els vehicles autònoms. En aquesta zona hi ha exposat el primer automòbil volador de l’aeronàutica Alef; o els drons dels Mossos d’Esquadra que integren sistemes d’intel·ligència artificial. També es present la Copa Amèrica, que se celebrarà aquest any a Barcelona, amb un estand de l’equip amfitrió, l’Emirates Team New Zealand, que mostra com es navega a bord de vaixells ultra ràpids.

Pel que fa a la representació d’empreses catalanes, hi participen un total de 360 entre el MWC i el 4YFN, adreçat a les startups. Són un 8,1% més que l’edició de 2023, i és la més alta de la sèrie històrica. En concret, 69 empreses, centres tecnològics i entitats catalanes compten amb un estand, mentre que 291, tenen presència al 4YFN, que enguany celebra la seva 10ª edició.

Altres curiositats

Preu de les entrades: 879 euros en el cas de les més barates. Les més cares són prop de 5.000 euros i inclouen hospedatge.

Sequera. Fira de Barcelona en col·laboració amb la Generalitat, el Gremi d’Hotels de Barcelona i l’empresa organitzadora GSMA han posat en marxa una sèrie d’accions de comunicació i sensibilització adreçades a visitants i expositors. En aquesta campanya alerten de la situació excepcional de sequera que viu Catalunya i fomenten l’ús responsable de l’aigua durant la seva estada a Barcelona. D’altra banda, a tall d’exemple, s’han incorporat mesures d’estalvi d’aigua en els lavabos dels diferents pavellons, s’han buidat els llacs ornamentals dels voltant de la Fira Granvia, i s’han eliminat les fonts d’aigua distribuïdes a llarg del recinte.

Impacte econòmic. El MWC 2024 espera superar l’impacte econòmic aconseguit el 2023 i que va ser de 471 milions d’euros.

Compromís de continuïtat: El MWC seguirà a L’Hospitalet almenys fins el 2030

Village MWC L’Hospitalet. Aquest és l’espai que l’Ajuntament de L’Hospitalet organitza un any més coincidint amb el Mobile. Gastromonia, cultura, experiències immersives i interactives i tallers per formar-se en l’ús de la tecnologia. Tot això a l’abast de congressistes i de qualsevol altre persona que aquests dies es desplaci al voltant de la plaça d’Europa.