Proposar mesures per afavorir l’activitat física saludable a La Florida i Les Planes, sobretot adreçades a persones amb malalties cròniques, i comptant amb de professionals de diversos àmbits, com ara l’atenció sanitària, l’esport, l’urbanisme i les aplicacions digitals d’activitat física, entre d’altres, aquest és el plantejament inicial del programa +Actiu, que impulsa l’IDIBELL i que s’ha presentat a la biblioteca central Tecla Sala.

Es calcula que l’any 2030 hi haurà 500 milions de nous casos de malalties cròniques per sedentarisme; prop d’un 40% de les persones adultes de Catalunya té alguna malaltia crònica i passa 5 hores al dia en conductes sedentàries; i la meitat de la població adulta de casa nostra té sobrepès. Són dades oficials que posen en context el programa +Actiu i la necessitat d’incidir en la vida saludable.

Paula Jakszyn, investigadora de l’IDIBELL i l’ICO, ha assenyalat que allò que se sap del cert “és que som molt menys actius del que convindria”. I ha afegit que l’objectiu és que és persones amb malalties cròniques i amb un estil de vida sedentari “no només depenguin de la seva pròpia motivació, sinó que l’entorn l’entorn ls ajudi a fer activitat física”.

El programa se centrarà en la població de La Florida i Les Planes, sobretot, població vulnerable i amb malalties cròniques, i tindrà un enfocament multidisciplinar. Es considera que per fomentar l’activitat física saludable tan important pot ser tenir equipaments esportius a prop, com disposar de carrers que afavoreixin els desplaçaments a peu i zones verdes on poder passejar.

Sebastiaan van Herk, fundador de Healthy Cities, una empresa que desenvolupa aplicacions de ciència ciutadana col·laborativa per aplicar aquestes dades al planejament de l’urnbanisme i l’espai públic, ha recordat que “el 60% de la nostra salut depén de l’entorn i l’estil de vida i el 25% de la genètica, així que ens convé tenir ciutats saludables, és bo per a tothom”.

Tenint en compte algunes mancances que ja s’han detectat a la ciutat, com ara la manca d’espais verds, el programa +Actiu es faran diverses trobades de les entitats i institucions que impulsen el projecte i la ciutadania, anomanades comunitats pràctiques, per proposar possibles mesures.