Arriba un nou 8 de Març, el Dia Internacional de la Dona decretat per l’ONU per alçar la veu a favor d’una igualtat de gènere efectiva i visibilitzar la lluita social que hi ha al darrere.

La data recorda aquell dia del 1875, quan la policia va carregar contra les dones d’una fàbrica tèxtil de Nova York que reclamaven millores laborals, amb el tràgic balanç de 120 mortes. Sobre el paper, i almenys al món occidental, gairebé 150 anys després, les dones han aconseguit avenços significatius, com el sufragi o el dret a l’estudi i al treball. En definitiva, es pressuposa que han equiparat amb els homes.

A la vida real, però, continuen subsistint normes no escrites que escatimen la plena igualtat, amb diferències, per exemple, en les retribucions per un mateix treball segons el sexe. A més, persisteix la xacra de les agressions sexuals, en augment a Espanya (un 12% més el 2023), i la dels feminicidis (els assassinats de dones pel sol fet de ser-ho), que es van cobrar 14 víctimes mortals a Catalunya l’any passat.

L’última enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) sobre igualtat posa de manifest que un 44,1% dels homes estan molt o força d’acord que “s’ha arribat tan lluny a la promoció de la igualtat de les dones que ara s’està discriminant els homes”. Una opinió que secunden els moviments d’ultradreta.

El lema d’aquest 8 de març a L’Hospitalet és Impliquem-nos per enfortir la igualtat!, en la línia de la crida de l’ONU per garantir els drets de les dones i les nenes. Per tot això, les entitats de dones de L’H tornen a sortir al carrer aquest 8 de març i alçen les seves veus per seguir exigint corresponsabilitat a la llar i les cures, equiparació salarial, prou assassinats, trencar sostres de vidre…

Activitats al llarg de tot el dia

Diferents actes reivindicatius estan previstos al llarg de tota la jornada arreu de la ciutat. Per citar-ne alguns, aquest matí la plataforma Vaga Feminista ­–que va realitzar la tradicional manifestació nocturna dijous al vespre–, torna al carrer en una marxa que finalitza amb un dinar col.lectiu a l’institut Fontseré.

També les parades del mercat de Santa Eulàlia es guarniran amb globus i els paradistes portaran samarretes reivindicatives.      

Les escoles també se sumen al 8M. Per exemple, a l’escola Ramon i Cajal omplien el pati amb llaços liles que emmarquen fotos de dones amb històries que han treballat a les aules.

Fins i tot la policia local reivindica el 8M, amb la lectura del manifest del Col·lectiu Feminista de la Guàrdia Urbana, davant de l’edifici Migdia

Un altre manifest es llegirà a les 16h al Gornal, a càrrec de l’Associació de Dones del barri. El lloc serà el monòlit de les dones que es troba en aquest barri.

Actes institucionals el dia 8 i 9

L’acte central i institucional del Dia de la Dona té lloc també aquest mateix 8 de març amb la tradicional concentració dels grups de dones de la ciutat a la rambla de Just Oliveras. Des d’aquest punt iniciaran una marxa fins a la plaça de l’Ajuntament, on a les 17.15 hores faran la lectura del manifest elaborat de forma col·laborativa pels diferents grups de dones de la ciutat. Seguirà l’espectacle We can do it, a càrrec d’Street Dance Area.

El programa institucional continuarà dissabte 9 de març, també a la plaça de l’Ajuntament, amb la segona edició del festival Festidona, després de la bona acollida de l’any passat. Des de les 10.30 hores, hi haurà les actuacions de l’Escola de Música – Centre de les Arts (EMMCA), sessió de zumba i animació amb la rapera Cósmika i la DJ Lau Neve, a més de diferents tallers.

Les activitats continuaran durant part de la setmana pròxima. Consulteu el programa