El Ple de l’Ajuntament, en la darrera sessió ordinària de l’any, ha aprovat de forma definitiva les ordenances fiscals per al 2025. La diferència respecte el projecte inicial és que ara es contempla la congelació de l’IBI residencial, després que l’equip de govern hagi acceptat incorporar les al·legacions presentades per LH En Comú Podem.

Els impostos i taxes per al 2025 han rebut els vots a favor del PSC i Comuns, mentre que ERC+EUiA, PP i VOX han votat en contra.

També s’ha donat llum verda a la taxa per la prestació municipal del servei de recollida i transport de residus municipals que ha incorporat les propostes d’una quinzena d’al·legacions. Aquesta nova taxa d’escombraries se separa de l’IBI com es venia cobrant fins ara per donar compliment a directius europees i a la legislació estatal. Aquesta taxa arriba en el moment que l’Ajuntament ha adjudicat novament la contracta de neteja a FCC, l’únic licitador, i quan es treballa en la nova ordenança que regularà la gestió dels residus.

Les ordenances 2025 mantenen el tipus tributari existent per a l’impost sobre béns immobles (IBI), així com per a la resta d’impostos —l’impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM), l’impost sobre activitats econòmiques (IAE) i l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO).

El tinent d’alcaldia de Seguretat i Govern Intern i portaveu del PSC, Jesús Husillos, ha dit que aquestes ordenances “volen garantir la qualitat dels serveis públics de la ciutat, congelen els impostos a les famílies i s’adapten a la nova fiscalitat mediambiental”.

Husillos també ha argumentat que s’han acceptat les al·legacions de LHECP per no incrementar la pressió fiscal als contribuents.

El portaveu de L’Hospitalet en Comú Podem, Manuel Domínguez, ha dit que “després d’analitzar les dades econòmiques de l’Ajuntament i el romanent de l’exercici 2024, hem vist possible la congelació de l’IBI en comptes d’augmentar-lo segons l’IPC que és el que vam plantejar en aprovació inicial”.

La resta de grups han afirmat que L’Hospitalet se situarà com un dels municipis amb major pressió fiscal. A més el portaveu de VOX, Francisco González, però, ha titllat de “joc de trilerisme” el posicionament dels Comuns, mentre que la portaveu del PP, Sonia Esplugas, assegura que la congelació de l’IBI no és suficient per contrarestar “el tasazo” dels residus.

Des d’ERC+EUiA, el portaveu Jaume Graells, afirma que “mai a L’Hospitalet s’ha vist una pujada de la pressió fiscal tant elevada”, i a més, aquest augment “s’agreujarà per algunes famílies a causa de la revisió cadastral anunciada per la Direcció General del Cadastre”.

Tots els grups han lamentat que es contemplin poques ajudes per a famílies vulnerables, mentre que Husillos ha dit que les possibles bonificacions es poden introduir en el projecte de pressupostos, ja que “dins les ordenances no ho preveu la llei”.

La legislació europea i estatal obliga a crear una taxa d’escombraries específica

L’aprovació definitiva de la nova taxa de residus municipals ha quedat aprovada amb els vots a favor del PSC i LHECP. El tribut respon a la Directiva 2018 del Parlament Europeu i a la Llei de residus i sòls contaminants per a una economia circular. Aquestes normatives obliguen els ajuntaments a crear una taxa específica per cobrir el cost real del servei i que permeti implantar sistemes de pagament en funció del volum de residus produïts.

En aquest sentit, el tinent d’alcaldia de Qualitat Urbana, David Gómez, assegura que “és una taxa subjecta a modificacions en pròxims exercicis per encaminar-la a que acabi pagant més qui menys recicli”.

Tot i això, des de Vox justament s’ha lamentat que “no es compleixen els requisits europeus ja que aquí no serà possible fer que qui més contamini més pagui. La taxa pot acabar perjudicant persones grans que vinquin soles”

Per al PP, “aquest tasazo no té en compte qui recicla i qui no ho fa. A més la directiu europea planteja altres opcions per costejar el servei d’escombraries. No necessàriament amb una taxa”.

I ERC+EUiA considera que la llei recomana reduccions per a famílies vulnerables i “aquí no es contemplen”. És ridícul el descompte per l’ús de la deixalleria. A més la directiu europea deixar clar que no hi ha d’haver efecte recaptatori perquè es pot girar en contra”.

El càlcul de la taxa de residus es realitza en funció de si el receptor del servei de recollida de residus és un particular o bé és una activitat comercial i industrial. En el primer cas, es calcula tenint en compte els metres quadrats del domicili (superfície construïda privativa dels habitatges o locals) i el nombre de persones empadronades. En el segon cas, la tipologia de l’activitat comercial —pel tipus de residus que generen, i els metres quadrats.

En aplicació d’aquesta taxa, més de la meitat de les llars de L’Hospitalet pagaran menys de 100 euros l’any, segons informa l’Ajuntament. Per a l’any 2025 es preveuen reduccions d’aquesta quota que seran aplicables en l’exercici 2026 en funció de les visites a la deixalleria municipal i a les deixalleries mòbils.

Aquesta taxa, que en el cas de L’Hospitalet s’aplicava només al comerç, ara passa de ser opcional a obligatòria. A més, aquest servei ja no pot ser deficitari, i ha de cobrir tots els seus costos: la recollida, la gestió i el tractament dels residus. A L’Hospitalet, aquest servei té un cost net total de 16,5 milions d’euros. La taxa coincidirà amb el nou contracte de neteja que ha estat adjudicat aquest mes a FCC la mateixa empresa que se n’ocupava fins ara.