La Mercedes Jiménez va viure la seva infantesa en un poble rural on la bicicleta li hauria fet un bon servei. Però en aquella època aquest mitjà de transport no era gens habitual. Ara, amb 80 anys, surt a pedalejar un cop per setmana amb les seves companyes del grup d’alfabetització de l’Escola de Vida Les Planes Florida.

La Mercedes Jiménez, de 80 anys, comença a rodar la bicicleta a la Plaça de Granada (La Florida).

La iniciativa “Dones en Rodes” ensenya a desplaçar-se en bibicleta a les dones del barri però més enllà de fer esport, també es una forma d‘empoderament, de guanyar confiança i, sobretot, independència. “La bicicleta és un sistema de transport que dóna llibertat i és important per la mobilitat”, explica César Arranz, educador de l’Escola de Vida.

Les alumnes del taller formen un grup heterogeni, de procedències diverses i amb experiències vitals ben diferents, unides pel desig d’aprendre a utilitzar la bicicleta.

La Claudia Caldera mai havia tingut l’oportunitat d’aprendre a anar en bicicicleta.

La Claudia Caldera de 48 anys, va arribar d’Honduras fa cinc anys i recorda que quan va començar “no em veia capaç, però em va agradar més un cop vaig aprendre a mantenir l’equilibri”. La Douha el Bouhali , marroquina de 28 anys, també va experimentar la por de qui s’enfronta a un nou repte. “Ara vull aprendre més i, a més, va molt bé per fer esport”, explica.

El primer dia sempre és el més dur però, un cop les assistents s’han familiaritzat amb la bicicleta, els instructors introdueixen la circulació. “Fem un cediu el pas, un stop, practiquem les incorporacions”, diu Raúl Rodríguez, instructor del taller de “Dones en Rodes”.

L’instructor Raúl Rodríguez dona indicacions sobre la circulació a un grup més avançat.

La iniciativa ja va rebre un premi Bicimplus, un reconeixement per part de l’AMB per aquelles iniciatives que promocionen l’ús de la bici a Barcelona i l’Àrea Metropolitana.