Amb motiu de la diada de Tots Sants, el Cementiri Municipal adapta els seus horaris davant l’increment de visitants. Durant aquests dies i fins al 2 de novembre, el recinte funerari estarà obert ininterrompudament de 9 a 18 hores.

El Cementiri ofereix, a més, el servei d’escales per accedir als nínxols més alts de forma gratuïta, a més de la instal·lació de dos lavabos portàtils adaptats.

“Volem que tothom que pugui venir, ho faci còmodament. Tenim 27.000 sepultures i això són és molta gent, molts records i molts visitants”, explica Esther Soto, tècnica responsable del Cementiri municipal.

La Guàrdia Urbana, d’altra banda, ha dissenyat un dispositiu especial per regular el trànsit de vehicles als accessos i la vigilància a l’interior del recinte. Es recomana especialment accedir al Cementiri en transport públic i no utilitzar el vehicle privat. Es recorda que a prop del recinte funerari hi ha les estacions de metro Can Serra i Florida (L1) i parades de les línies urbanes d’autobusos M14, L16, L85, LH1 i LH2.

En cas de venir en transport privat, cal destacar que també hi ha una reserva de 25 places d’estacionament a l’entrada pel carrer de Menéndez Pidal destinades a persones amb mobilitat reduïda, per tal de facilitar-ne l’accés a les instal·lacions.

Com a novetat, aquest any s’ha organitzat per al dia de Tots Sants una ruta sensorial amb l’objectiu d’oferir acompanyament, a través d’experiències artístiques i culturals, a les persones que visiten els seus éssers estimats al Cementiri.

Hi haurà interpretacions en directe de música clàssica i d’altres estils en tres ubicacions del camí central del recinte, d’11 a 13 hores; repartiment de paquets de castanyes amb missatges de consol i suport emocional, i un mural de cartó on els visitants podran escriure en fulls notes de record als éssers estimats.

L’Ajuntament ha aprovat el projecte per a la instal·lació al Cementiri Municipal d’un espai per al dol perinatal, amb l’objectiu de facilitar l’acompanyament a les famílies que pateixen la pèrdua d’un fill o una filla durant l’embaràs o després del part.

Aquest espai, de maó massís vist, s’ubicarà a la via de Sant Daniel i estarà format per elements simbòlics, com figures de papallones blaves sobre un mur blanc, un arbre i un escocell amb pedres de lapislàtzuli.

També hi haurà bancs i murets que limitaran el recinte i el lloc d’estada, per tal de facilitar el dol familiar per la pèrdua d’un ésser estimat en mort perinatal, gestacional o neonatal.

Segueixen les millores de les instal·lacions

El Cementiri Municipal està sent objecte els darrers anys de tot un seguit de reformes i obres de millora de les seves instal·lacions. S’hi han realitzat, entre d’altres, actuacions de millora de l’accessibilitat a les vies i als nínxols, amb l’eliminació de voreres i la renovació de l’asfalt, el canvi de l’enllumenat i el mobiliari urbà, la reparació i la pintura de diversos blocs de nínxols, la substitució de fonts en mal estat i la rehabilitació d’espais. També es preveu la realització d’un projecte d’impermeabilització de sostres de blocs de nínxols.

A més, el 2020 es va ampliar el servei de columbaris a la via de la Mercè, amb 170 espais nous per dipositar-hi les urnes funeràries. L’ampliació del servei ha permès atendre més sol·licituds i donar resposta a part de les necessitats creades en el seu moment a causa de la pandèmia de la covid.El Cementiri Municipal de L’Hospitalet, ubicat al barri de les Planes, té una superfície de 27.835 metres quadrats i compta amb un total de 23.363 nínxols, 250 columbaris, 137 tombes i 12 panteons.

Els visitants poden consultar, a través del web municipal, el plànol del Cementiri amb la localització exacta d’una sepultura. Només cal introduir el nom i els cognoms de la persona difunta en aquest enllaç.