Hi havia molta expectació. La plaça de l’Ajuntament plena de gom a gom esperava al pregoner de les Festes de Primavera: un molt particular Rei Joan Carles interpretat per l’humorista Toni Albà. Pocs minuts després de les 8 del vespre va arribar pujat en un Citroën 2 cavalls descapotable, amb una crossa i saludant al públic assistent. (Vídeo del pregó)

Un cop al balcó de l’Ajuntament el Rei fictici va fer un monòleg sobre la primera vegada que va fregir un ou, per demostrar que Sa Majestat és “una personal normal i corrent, com tots vosaltres”. Però l’aventura de fregir un ou no li va resultar tan fàcil com esperava: “El saler no tenia sal i el vaig haver d’omplir granet a granet per uns forats molt petits. Vaig trigar 43 minuts”, va explicar.

Entre els riures del públic, Albà-Rei va reconèixer que va descobrir que els ous provenen d’unes singulars caixes de cartró i que van de sis en sis. I també, gràcies a la cuinera, es va adonar que per fregir un ou cal primer encendre el foc de la cuina.

Després del monòleg de l’ou fregit, Albà va fer diversos jocs de paraules amb els espectacles i grups participants en les Festes de Primavera d’enguany. Alguns dels jocs de paraules anaven relacionats amb els darrers fets ocorreguts als membres de la Monarquia. “La nit del foc infantil hem recorda al meu net Froilan. Ja ho diu Marichalar: este nene no para ni a tiros”. El cas Noos o la cacera d’elefants van ser altres temes tractats amb humor per Albà-Rei (escolta el pregó íntegre).

Toni Albà va compartir balcó amb l’alcaldessa, Núria Marín, i amb els portaveus dels diferents partits amb representació a l’Ajuntament, amb l’excepció del portaveu del PP, Juan Carlos del Rio.

A la plaça van onejar les banderetes de les Festes de Primavera i també algunes banderes republicanes.

Pots veure el pregó en imatges, a la Galeria Fotogràfica de Digital-h

El ball de la balsa

Un cop finalitzat el pregó, van prendre el protagonisme les entitats de la ciutat. Una banda de música formada per entitats de la ciutat, capitanejada per l’Escola de Música Municipal, va interpretar per primer cop ‘El ball de la balsa’, un tema tradicional de L’Hospitalet que va ser recollit al Costumari Català. La intenció és que a partir d’ara aquest tema sigui la peça oficial del toc d’inici.

Es van obrir les portes de l’Ajuntament, i les diferents entitats de cultura tradicional catalana que participen a les Festes de Primavera, van desfilar i van fer petites mostres de les seves activitats. Així doncs, la Colla Jove, per exemple, va fer un pilar de 4. A més dels castellers, els trabucaires (i els seus sonors trets) capgrossos, bèsties de foc, dansaires, grallers i diables també hi van participar.

Pots veure el toc d’inici en imatges a la Galeria Fotogràfica de Digital-h