Coincidint amb el Dia Internacional de la Salut mental institucions sanitàries, educatives i socials posen l’accent sobre la vulnerabilitat de la franja de població adolescent davant l’augment de les patologies que afecten l’estabilitat psíquica d’aquests joves.

Han passat sis mesos des que el Nil Roca va ingressar a l’Hospital de Dia de la Fundació Orienta. Durant aquest temps, ell junt amb una trentena de joves d’entre 12 i 18 anys amb algun problema de salut mental, han assistit a un programa intensiu de psicoteràpia. Els tallers grupals amb presència de familiars els han ajudat a recuperar l’autoestima.

La mare del Nil, la Marta Alarcón, ha explicat que “aquí ha après a reconèixer l’angoixa i expressar les seves emocions. Perquè a l’escola no hi havia cap problema de bullying ni assetjament, era una sensació seva.”

Augmenten els casos de conductes suïcides entre els joves

Des de l’Hospital de Dia de la Fundació Orienta veuen com canvien els problemes dels joves. El Víctor Ribes, psiquiatre i coordinador, ha explicat que” els dos anys després de la pandèmia ens arribaven molts joves amb trastorns d’alimentació, i ara, en canvi, han augmentat les consultes d’urgències per conductes suïcides. Això és un reflex del malestar emocional dels adolescents”.

Segons un informe publicat pel Consell General del Jovent i Salut Mental de Catalunya, un de cada set joves experimenta un problema de salut mental sent els d’entre 18 i 34 anys els que més visiten els centres de salut mental. L’informe destaca, també, la greu situació vers el suïcidi, que s’ha convertit en la primera causa de mort no natural entre les persones joves.

6 mesos d’ingrés diürn abans de reprendre la rutina

Durant l’ingrés a L’Hospital de Dia els joves no tenen accés als mòbils i tampoc assisteixen a classes. D’aquesta manera estan aïllats de les influències que els generen angoixa i afecten les seves emocions. Però es treballa perquè en acabar la psicoteràpia intensiva estiguin preparats per tornar a la rutina i reprendre els estudis.

Imatge de la darrera sessió grupal amb les famílies de tots els joves

El Nil Roca, amb 17 anys, ja ha començat a assistir a un PFI i té noves il·lusions: “m’agradaria poder treballar com a actor de doblatge. Abans de la teràpia no hauria estat capaç ni d’assistir a la primera classe”.