Amb una nova edició de la campanya #Jo Recomano, el programa Lecxit promogut per la Fundació Bofill vol iniciar a la ciutat un seguit de recomanacions lectores amb la mirada d’infants, famílies i amants de la lectura. Les preferides dels més menuts són “Arriba el Sr. Flat” de Jaume Copons i Liliana Fortuny i “El carter de l’espai”, de Guillaume Perreault.

Cinquanta-dos centres educatius de Catalunya s’han sumat al programa LECXIT des dels passat mes de gener. L’Hospitalet és un dels municipis referents d’aquest creixement. Enguany s’inicia un nou repte avaluant per primera vegada l’impacte del programa amb els grups de 4t de primària de les escoles Folch i Torres, la Carpa, Sant Jaume de la FEP, l’Institut Escola Maria Miret, Jesuïtes Bellvitge-Centre d’Estudis Joan XXIII i l’Escola Sant Josep-El Pi.

Sant Jordi és un cita cultural referent el foment de la lectura i així des del programa LECXIT hi ha un seguit d’activitats i dinàmiques especials durant aquest mes d’abril. A L’Hospitalet s’inicia una onada de recomanacions lectores. Per adherir-s’hi cal compartir a les xarxes socials una fotografia mostrant el llibre recomanat tot afegint el hashtag #JoRecomano i la menció a @lecxit.

Entre les lectures preferides dels infants del programa Lecxit a L’Hospitalet cal destacar: “Arriba el Sr. Flat”, Jaume Copons i Lliliana Fortuny; “El carter de l’espai”, Guillaume Perreault; “Els mitjons de l’ogre”, M. Carme Roca; “Tintof, el monstre de la tinta”, Ursel Scheffler i “La iaia és una segrestadora”, Elisabet Roig.

En comprensió lectora de llengua catalana, els resultats de les darreres proves de competències de 6è de primària del curs 21-22 han empitjorat. El percentatge d’alumnes que quan acaben la primària no comprenen el que llegeixen ha augmentat de l’11,20% al 13,20% i els que es troben a les dues franges més baixes han passat d’un 25% al 2021 a un 34%, al 2022.

A Catalunya 1 de cada 3 infants quan finalitza la primària no aconsegueix assolir un nivell lector en llengua catalana que li garanteixi comprendre amb facilitat allò que llegeix i assegurar així el seu èxit educatiu i social.

El programa LECXIT vol donar la volta a aquesta situació negativa que compromet el rendiment acadèmic i porta al fracàs escolar. LEXCIT impulsa l’èxit educatiu a través de la millora de la comprensió lectora dels infants de 4t,5è i 6è de primària en situació de vulnerabilitat.

Després de més de 10 anys de trajectòria, actualment el programa compta amb una xarxa de gairebé 300 espais a 150 municipis on prop de 2.200 voluntaris acompanyen setmanalment en horari extraescolar un infant per fer de la lectura una experiència divertida i apassionant. L’Hospitalet implementa el programa LECXIT a espais socials i biblioteques.