Una trentena d’lumnes de primer de batxillerat artístic de l’Institut Bellvitge han fet una pel·lícula documental sobre els horts de la Feixa Llarga i les persones que els cultiven. Amb aquest projecte, els alumnes aprenen tècnica audiovisual ii es familiartitzen amb el cinema com a mitjà d’expressió
La pel·lícula “Un lloc a Bellvitge” retrata qui són i com viuen aquests horticultors, la majoria veïns del barri jubilats. Una iniciativa que s’emmarca dins del projecte educatiu “Cinema en curs” i que permet als nois i noies viure de principi a fi tot el procés de creació cinematogràfica amb l’acompanyament de professionals.
A més, a través del visionat de pel·lícules, el projecte també vol apropar a l’alumnat el cinema d’autor i posar-lo en valor com a mitjà de creació i expressió artística.
Per Mili Esono, professora d’Educació Visual i Plàstica de l’institut Bellvitge, “volem fomentar el cinema com un art que parla sobre nosaltres. És veritat que hi ha cinema comercial que també és interessant, però l’objectiu és que coneguin aquest altre cinema que de vegades queda fora dels seus interessos. Que s’adonin que molta gent explica coses d’elles mateixes a través del cinema; la idea era fer una pel·lícula al voltant del nostre entorn o les nostres vivències”.
I és que més enllà de l’aprenentatge audiovisual i en cultura cinematogràfica, els alumnes també han pogut aprendre i descobrir realitats properes. “Volíem retratar els hortolans de Bellvitge, com treballen, com és la seva vida i per què van als horts”, explica la Sara, una de les alumnes que ha participat en el projecte. “Quan comprem verdures no veiem el treball anterior que hi ha al darrera”, diu l’Amy.
El projecte “Cinema en Curs” va néixer a Catalunya de la mà de l’associació cultural A Bao A Qu. Actualment s’ha exportat a països com Argentina, Xile o Alemanya.