Ja fa més de 10 anys que l’institut Santa Eulàlia, l’antic COPEM, inaugurat l’any 1958, organitza trobades entre alumnes de la primera promoció i l’alumnat actual de 4t d’ESO, perquè el jovent d’avui conegui no tan sols els orígens del centre, sinó com era el barri i el sistema educatiu de l’època; una activitat que enguany viurà un relleu generacional amb l’objectiu que tingui continuïtat.

En aquesta ocasió hi han assistit el Jordi Vea Manzanares, el Vicens Centelles Deu i el Francesc Soler, de la primera promoció, l’Artur Balaux Cervera (4ª Promoció) i l’Antoni García Valls i el Josep Mª Barres Manuel, de la cinquena.

Els alumnes de les primeres promocions expliquen com era el sistema educatiu durant la dictadura franquista i anècdotes com que l’uniforme, amb la Creu de Santa Eulàlia, era obligatori. Un dels alumnes de la primera promoció és el Jordi Vea Manzanares. Durant la xerrada destaca “un gran canvi en la manera de vestir i el tracte més de tu a tu entre alumnes i els professors”.

El grup d’antics alumnes que han fet aquestes xerrades durant més d’una dècada té previst cedir el testimoni a companys d’altres promocions posteriors i donar així continuïtat al projecte. És el cas d’Artur Balaux Cervera, qui afirma que “fer publicitat d’aquestes coses que ens van passar, que en general van ser agradables, sempre ve de gust”.

Que n’opinen els alumnes actuals?

Segons l’Hugo González Ríos, alumne de 4t d’ESO, li crida l’atenció veure com “en aquest mateix espai abans si que es portava uniforme quan ara a totes les escoles públiques vestim amb roba de carrer”. La seva companya Clàudia Rueda Benac, sabia que al principi no hi havia noies, però “m’ha sobtat que quan van arribar les noies ho van fer en classes mixtes i no en classes separades”.

Al jovent d’avui també li sobta que totes les matèries s’impartissin exclusivament en castellà, mentre que els antics alumnes copsen que la composició de les aules actualment és molt més diversa. La Safa Abourchard Chouci s’ha mostrat molt sorpresa pel fet que “parlin tan bé el català però no els deixessin parlar-ho a l’escola”.

I la Laia Peris Sánchez, alumna de 4t d’ESO, ha explicat que “nosaltres des de ven petites hi estem acostumades a veure companys i companyes d’altres cultures i altres religions”.

L’Institut Santa Eulàlia dóna ple valor educatiu a aquestes trobades intergeneracionals entre l’alumnat actual i el de les primeres promocions. De fet, formen part del Pla d’Acció Tutorial de 4t d’ESO.