L’escola Pompeu Fabra, de Santa Eulàlia, conjuntament amb Acrómates, entitat d’afectats per acromatòpsia i monocromatisme de cons blaus, han organitzat una experiència per visibilitzar entre l’alumnat de 3r i 6è de primària el daltonisme.
En aquesta activitat els infants han conegut que és l’acromatòpsia i el daltonisme; i han experimentat, a través de jocs, com veuen el color les persones amb aquestes afeccions. També s’ha aprofitat per fer una revisió ocular als alumnes.





Durant l’experiència han conegut el sistema ColorADD, un codi que permet als daltònics rebre la informació que només pel color no els és possible. El creador d’aquesta solució, el portuguès Miguel Neiva, ha estat present a l’escola Pompeu Fabra.
La idea de fer aquesta activitat a la Pompeu Fabra ha estat de la Patrícia, una alumna del centre que pateix daltonisme.
Què és l’acromatòpsia?
L’acromatòpsia o daltonisme (segons el grau d’incapacitat per percebre els colors) és una condició genètica que, per la seva baixa prevalença, està inclosa dins del catàleg de malalties rares.
Entre els objectius d’Acrómates es troba donar a conèixer aquestes afeccions que dificulten la interpretació dels colors i a la vegada promoure la inclusió no discriminatòria dels alumnes que les pateixen per millorar la seva autoestima i relacions socials.
Les persones acròmats no discriminen els colors, un trastorns que es coneix com a daltonisme total, però també tenen una agudesa visual molt reduïda i alta sensibilitat a la llum. Tot plegat és degut a mutacions genètiques i a que cèl·lules de la retina (els cons) no són funcionals o molt poc.
En el món hi ha 350 milions de daltònics, amb una prevalença d’un cas per cada 12 homes, mentre que entre les dones es dona en una per cada 200.
La solució de ColorADD es basa en una combinació de formes geomètriques que ajuden les persones amb daltonisme a identificar els colors.
ColorADD SOCIAL porta anys explicant aquest sistema amb activitats didàctiques arreu de les escoles espanyoles. Ensenyen el sistema de símbols i com pot ajudar els daltònics en la vida diària. Es dona a conèixer als nens que no totes les persones “veuen” de la mateixa manera, se’ls explica una mica el cas dels acròmats perquè coneguin una mica més el seu company i comprenguin situacions que es donen al seu dia a dia.
Amb òptics locals també es realitza una petita exploració i proves que potser poden detectar, no un cas d’acromàtopsia o monocromatisme, però sí altres tipus de daltonisme o problemes de refracció que no s’hagin detectat fins ara i puguin buscar una revisió més exhaustiva posteriorment.