Alumnes del batxillerat artístic de l’Institut de Bellvitge han estrenat el documental ‘Hi ha un barri’, una creació emmarcada en el projecte educatiu Cinema en Curs. La iniciativa està enguany centrada a explicar la història de Bellvitge des de l’òptica de les dones i com s’ha transformat el barri en passar les dècades.
Amb aquest projecte, els alumnes aprenen tècnica audiovisual i es familiaritzen amb el cinema com a mitjà d’expressió. A més, els permet viure de principi a fi tot el procés de creació cinematogràfica amb l’acompanyament de professionals. El tema de la pel·lícula també ha servit per posar en comú a dones de generacions molt diferents i desfer estereotips i prejudicis sobre Bellvitge.
La professora Mili Esono Pérez explica què ha aportat el tema als seus alumnes: “Als adolescents els agrada molt escoltar i a la gent gran li agrada molt explicar i ser escoltada, i en aquest cas crec que fan un vincle molt fort”.
Per la seva part, l’alumna Ainoa Moral Ledesma assegura que per fi han pogut “tenir una visió més femenina d’un Bellvitge fet per treballadors i veure com elles han pogut lluitar”.
Dones lluitadores que van construïr Bellvitge
Entre les protagonistes del documental hi ha la primera dona que va viure en un bloc de pisos del barri, la fundadora de la primera escola de música de Bellvitge o una veïna provinent d’Andalusia que encara avui fa classes de sevillanes perquè la gent del barri aprengui aquest art.
És el cas de Carmen Cuenca Ojeda, la qual va venir d’un poble de Córdoba ja fa dècades: “Per mi va ser com venir a un altre país, un altre món”.
‘Hi ha un barri’ es va presentar fa dues setmanes a la Filmoteca i ahir es va estrenar al Club Esplai Bellvitge. Dilluns es projectarà al Centre Cultural Tabakalera Donosti.