Un total de 40 treballs de recerca de Batxillerat s’han presentat a la 24a edició de les Jornades Científiques i Tecnològiques convocades per l’Àrea municipal d’Educació. Dilluns, 27 de maig, ha tingut lloc al Centre Cultural Tecla Sala l’exposició oral dels quaranta treballs de recerca de les diferents categories que han estat seleccionats per passar a la fase final.

Enguany han participat 15 centres educatius de la ciutat: l’Institut Bisbe Berenguer, l’IES Santa Eulàlia, l’Escola Joan XXIII, Escola Jaume Balmes, Centre d’Estudis Dolmen, l’Institut Bellvitge, l’Institut Can Vilumara, l’institut Mercè Rodoreda, Institut Apel·les Mestres, l’Institut Pedraforca, l’Institut Torres i Bages, l’Institut Eduard Fontserè, Institut Tecla Sala i l’Escola FEP Sant Jaume.

Aquesta iniciativa és una manera d’incentivar la creativitat científica i tecnològica i també de posar sobre la taula tot allò que més interessa i preocupa a l’alumnat. David Quirós, tinent d’alcaldia de Serveis a les Persones, ha assenyalat que “és una manera no només de donar a conèixer el contingut dels treballs de recerca sinó també de destacar l’esforç que ells demostren per poder fer en públic aquest treball. A més ens expliquen que és el que realment els motiva, no només a nivell professional sinó també els problemes del dia a dia de la ciutat i del seu entorn”.

Deu minuts per exposar els treballs

Cada alumne té 10 minuts per exposar el seu treball. Entre les temàtiques que s’han exposat es troben recerques sobre la despoblació rural, la intimitat dins dels CRAES, un treball relacionat amb el Museu Britànic i un altre enfocat al compliment o no de les lleis.

El Pau Gim, alumne de l’Institut Bisbe Berenguer, ha presentat el seu treball de recerca sobre la despoblació rural. Segons el Pau, “m’agradaria, amb el meu treball, manifestar quina és la situació que és viu en alguns pobles que s’estan quedant sense habitants; com en aquests llocs la vida és més difícil a causa de la manca d’ajudes”.

De la seva banda, la Lamba Ali, de l’Institut Eduard Fontserè, ha dedicat el seu treball de recerca a analitzar per què la ignorància del dret no es pot utilitzar d’excusa sobre el seu incompliment. La Lamba, ha assegurat que “des de sempre em preguntava que per què si una persona no coneix una llei igualment l’ha de complir. I volia bàsicament trobar una resposta a aquesta pregunta i veure quina seria la validesa moral”.

D’entre aquests quaranta treballs que es s’han presentat, un jurat escollirà als premiats. Els guardons es lliuraran el 12 de juny a l’Auditori Barradas.