L’espai polític Alternativa d’Esquerres ha organitzat una xerrada al Centre Cultural Santa Eulàlia sobre el risc que té la ciutat de patir inundacions. Un perill que sempre ha estat present en la història de L’Hospitalet i que, asseguren, podria amplificar-se amb el canvi climàtic i el creixement urbanístic.

El debat, que ha comptat amb l’historiador Ireneu Castillo i amb Montse Abolafia, membre de l’entitat No Més Blocs, ha posat de manifest com L’Hospitalet s’ha construït amb la constant amenaça del desbordament d’aigües.

De fet, a la ciutat hi ha nombroses rieres i torrents que, en episodis de pluges intenses, portaven l’aigua que baixava de Collserola i que deixava anegats els barris de la Marina.

Així, Ireneu Castillo explica que la Riera Blanca, el Torrent Gornal, la Riera dels Frares o la Riera de la Creu són alguns noms de carrers que recorden aquestes vies per on baixava l’aigua.

Tot i que les rieres ara estan canalitzades, Castillo assegura que encara podrien desbordar-se, ja que el desnivell entre el Samontà i la Marina fa que, en cas de fortes pluges, l’aigua pugui baixar amb molta força per les rieres i torrents de la ciutat.

Però a banda de les rieres, L’Hospitalet també s’enfronta a una possible crescuda del Llobregat, com la que va causar la gran inundació de Bellvitge de l’any 1971.

Durant el debat també s’ha alertat dels perills d’edificar en terrenys potencialment inundables. Des de No Més Blocs han criticat especialment el projecte urbanístic Biopol-Granvia, que preveu construir un hub biomèdic a l’entorn de l’Hospital de Bellvitge. “És un motiu més per aturar el projecte Biopol-Granvia”, ha dit Montse Abolafia.

De fet, consideren que, amb el canvi climàtic, els criteris de càlcul del risc d’inundació han quedat obsolets. Per això demanen una moratòria que aturi el projecte.