Els Mossos d’Esquadra fan un crit d’alerta sobre l’augment de delictes informàtics a la ciutat. Segons les dades de l’última Junta Local de Seguretat, els delictes a la ciutat van créixer l’any passat d’un 8%, i d’aquest 8%, la meitat, un 50%, van ser delictes relacionats amb la ciberseguretat.

De fet, entre 2021 i 2023 aquesta tipologia de delictes està creixent a la ciutat una mitjana del 25% anual. L’any passat, es van registrar 3.975 fets delictius relacionats amb la tecnologia i la telefonia.

La majoria d’aquests delictes tenen a veure amb el comerç electrònic. Els Mossos recomanen no pitjar mai enllaços que ens arribin via sms i, sobretot, desconfiar de webs que facin súper ofertes.

“Les pàgines webs falses juguen sobretot amb els preus molt atractius i és molt fàcil de caure-hi. Sempre cal consultar les webs oficials dels productes que ens estan oferint i, fins i tot els comentaris d’altres usuaris, que ens poden alertar si allò podria ser una estafa”, ha explicat l’agent Diana Martos Serramià.

La investigació de delictes informàtics és complicada per l’anonimat i perquè acostuma a tenir l’origen a països estrangers. També cal tenir en compte que “aquestes xarxes delictives, en comptes de fer una sola estafa de molts diners, s’estimen més estafar petites quantitats a molta gent”.

Tot i això, l’agent Martos Serramià ha animat a presentar denúncia “perquè a partir de tenir aquestes estadístiques puguin canviar les coses i hi hagi impacte social”.

A la ciutat, un percentatge reduït dels delictes informàtics estan vinculats a la pornografia i la violència, com ara grups de joves i adolescents que queden per barallar-se, enregistrar-ho i pujar-ho a les xarxes i usurpació d’identitat en xarxes socials de companys i també de professors.

Els Mossos fan xerrades sobre tecnologia a casals de gent gran i escoles d’adults, col·lectius vulnerables, i també als instituts perquè els nadius digitals també tinguin en compte la seguretat.

Segons l’agent Diana Martos Serrramià “és veritat que molta gent no sap que això és un delicte i té conseqüències perquè als 14 anys ja hi ha responsabilitat penal i fins als 13 anys ´s responsabilitat dels pares”.

Els Mossos d’Esquadra també recomanen fer servir plataformes segures de pagament si fem compres amb el mòbil i fer servir les dades, en comptes de xarxes wi-fi, quan haguem de fer pagaments.