Alberto Valle ha convidat a casa seva al programa Taquilla Inversa per parlar del llibre que l’ha fet guanyar el XVI Premi L’H Confidencial. L’obra, de gènere novel·la negre, està basada en un crim vinculat a la primigènia escena del jazz a la Plaça Reial de Barcelona.

Alberto Valle, guanyador de la 16a edició del Premi L’H Confidencial amb el llibre “Todos habían dejado de bailar” ha estat entrevistat al Taquilla Inversa per parlar de les circumstàncies del fet que narra la novel·la i de com aquest context pel qual ha estat tan influenciat l’ha fet guanyar aquest premi.

L’entrevista, realitzada a casa de l’escriptor, toca els diferents punts que han contribuït al fet que Alberto Valle hagi arribat a escriure aquesta novel·la. Principalment, diu “ha estat el rerefons i la moral que conviuen amb el fet que l’empresari assassinat tingués una amant més jove posada a l’escena del jazz en un moment en què els americans arribaven a una Barcelona en plena transformació artística, el que crea aquest interès en mi per començar a escriure i en el lector a continuar llegint”.

El fet que el lector es pugui sentir identificat amb els anys en què es narra l’obra i amb un context en què encara el règim governava i decidia els titulars, Alberto Valle diu “són també factors que causen interès en el possible lector, no només la característica del fet que la dictadura tractava els americans existencialistes buscavides com els culpables d’aquesta desgràcia”.

L’escriptor explica que és en la fase de documentació quan millor s’ho passa “conèixer la banda sonora del context en el qual va passar aquest fet és la millor part. Una de les millors fonts que vaig tindre abans de començar a escriure “Todos habían dejado de bailar” va ser Pere Ferrer, pianista del grup Jazz Brothers, col·lectiu que incloïa un integrant que freqüentava el barri antic del Raval i que estava plenament implicat en l’assassinat de l’empresari al carrer Aragó.

Alberto Valle afirma que formar part de les taules rodones organitzades per la Biblioteca La Bòbila per parlar de novel·les populars i més en concret del gènere negre també ha estat un impuls per descobrir i tractar aquesta obra. Afirma que el sorprèn que no hi hagi més textos vinculats a aquests corrents artístiques de la Barcelona dels seixanta.

L’autor també declara durant l’entrevista la seva trajectòria sota el pseudònim de Pascual Ulpiano com a autor de la sèrie Palop, una col·lecció de literatura pulp i el seu gust per les novel·les negres.

El lliurament del premi es farà el 5 de novembre a la Biblioteca de la Bòbila.