L’Institut Jaume Botey, de Santa Eulàlia, i l’escola Ernest Lluch, de la Torrassa, han participat enguany en el programa de la Fundació Akwaba, EcoFem, que mira de sensibilitzar la canalla i el jovent de la ciutat sobre aspectes relacionats amb feminisme i igualtat i també sobre els drets ambientals.

L’alumnat d’aquests dos centres educatius ha fet al llarg del curs diversos tallers formatius per desenvolupar continguts sobre aquests temes i han fet activitats, com relats de ràdio, entre d’altres.

A l’institut Jaume Botey, una vintena de joves de 1r de Batxillerat han entomat temes com la zona agrícola de Bellvitge, la guerra a Palestina i el soroll que van causar unes obres al propi institut. Jordan Carvajal Pérez ha destacat que “hem fet històries molt enfocades a la nostra vida quotidiana i ha estat molt emocionant”.

A partir d’aquí també han plasmat altres aspectes, com la pressió urbanística, el genocidi de persones a Palestina però també la destrucció de camps de conreu i personatges com Berta Cáceres, una camperola d’Hondures que va plantar cara “al govern perquè no posava límit a les empreses que sobreexploten la Natura”, ha indicat JC Cantos Mena.

Safae El Andaloushy Serraoukh ha explicat que “a l’inici ens va costar entendre tot el que passa a Palestina, però, finalment, van aprendre que no tan sols hi ha un genocidi sinó també un ecocidi. I vam entendre que els drets de la Natura son molt importants”.

Mimi Martínez Torres, educadora d’Akwaba, ha recordat que l’objectiu era que aquest jovent “entengués que tenen dret a un medi ambient sa i d’on venen les vulneracions que s’hi fan per d’aquesta forma crear una societat més respectuosa”.

Un altre objectiu ha estat reivindicar que la comunicació, en aquest cas la ràdio, pot transformar la societat. Amb el suport de l’associació ComSoc, Comunicació Social, el jovent de l’institut Jaume Botey també ha treballat com expressar opinions i emocions, adaptant-les al format ràdio amb efectes sonors.

“Que hi ha moltes formes de donar veu a allò que tu vols dir i que t’escoltin”, ha afirmat Blanca Béjar Flores. El Jean Erazo ha valorat que “la ràdio és molt bàsica però el format de ràdio relat ha fet que el procés hagi estat molt creatiu”. I el Ishquiat Mirza Hussain també s’ha mostrat satisfet amb el procés “però el que més m’ha sorprès ha estta sentir la meva pròpia veu”.

El projecte EcoFem d’Akwaba compta amb el suport de l’Ajuntament i de l’Agència Catalana de Cooperació.