“Referent. Amic fidel. Home de diàleg. Constructor de pau. Compromès amb les persones oprimides per un món més just. Humanista. Estudiós de la realitat per transformar-la. S’estimava el país, la natura i la seva gent. Home de profunda espiritualitat. Inspirat en l’evangeli”. Així es descriu a Jaume Botey en el recordatori que s’ha lliurat a la cerimònia de comiat que ha aplegat multitud de persones a l’església de Santa Eulàlia de Mérida.

Amics, familiars i persones vinculades als diferents moviments socials i polítics en què participava o havia participat Jaume Botey han volgut donar-li un últim adéu, en un comiat emotiu, amb cants i ovacions. (Veure vídeo de la part superior amb testimonis d’alguns dels assistents).

Jaume Botey va estar molt vinculat a moviments socials, de teologia, de solidaritat i per la pau, tant a la ciutat com fora d’ella. Va ser el primer regidor d’educació a l’Ajuntament amb el PSUC (1979-1983) i regidor de l’oposició del 87 al 95. En l’àmbit política, va ser un dels fundadors d’Iniciativa per Catalunya i d’Esquerra Unida.

L’educació va ser un altre dels eixos de la seva vida. Va ser un dels fundadors de la Casa de la Reconciliació a Can Serra, un barri pel que va lluitar molt. Des d’allà va promoure les escoles d’adults. També va ser professor de l’institut Torres i Bages i posteriorment, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona. Així mateix, va ser també fundador del Centre d’Estudis de L’Hospitalet, entitat de la qual era membre de la junta directiva actualment.

Darrerament era un dels promotors de la lluita per una renda mínima garantida. Ja havia estat promotor d’una altra plataforma reivindicativa: la plataforma Aturem la Guerra.