La botiga Monrós Copi Foto, situada al carrer Roselles del barri Centre, abaixarà la persiana el 26 de juliol després de 70 anys d’història.

El més jove dels tres fills Monrós que han regentat la botiga, el Toni Monrós, es jubila i cap membre de les generacions més joves vol fer-se càrrec d’un negoci que va fundar Antoni Monrós pare el 1954. “La continuïtat de la botiga és complicada perquè els nostres fills tenen altres metes. No s’han sentit atrets per aquesta professió”, explica Toni Monrós, que afegeix: “sap greu tancar la botiga, però aquesta és la solució final”.

Una afició que es va convertir en negoci

Antoni Monrós pare era un gran aficionat a la fotografia. Va ser per això que va decidir posar una botiga al barri. El comerç va començar sent la típica botiga que venia rotllos de pel·lícula, revelava fotos i també feia fotos d’estudi.

Temps després la botiga es va convertir també en copisteria, quan al barri no n’hi havia cap altra negoci d’aquest tipus. L’any 1977 es va enderrocar l’edifici original del carrer Roselles per ampliar la botiga i habilitar dos laboratoris més de revelatge mentre que la copisteria es va traslladar a un altre local per poder atendre l’augment de demanda.

Toni, Ricard i Montserrat a la botiga que està a punt de tancar. Foto, Gabriel Cazado

En la millor època de la botiga, s’havien arribat a revelar 100 rotllos de pel·licula diaris, explica Toni Monrós. La seva germana Montserrat afegeix que havien arribat a ser 9 persones treballant.

Però el pas de la fotografia analògica a digital va afectar molt el negoci. “Actualment només hi treballava una persona amb algú més que l’ajudés puntualment”, explica Montserrat Monrós.

Una saga familiar molt implicada al barri

Després d’Antoni Monrós pare, la botiga la van regentar tres dels seus fills: el Ricard, la Montserrat i el Toni. Els fills van mantenir l’essència del seu origen: una botiga de barri amb molt de contacte amb els veïns que la tenien com un lloc de referència. “Habitualment, la gent venia amb la càmera de fotos perquè li expliquéssim com funcionava”, explica el Toni.

Tots els membres de la família han tingut sempre una gran vinculació amb el teixit associatiu de la ciutat. El pare va formar part de la Unió Excursionista i del Centre Catòlic, des d’on va compartir sempre la seva passió per la fotografia. Tant és així, que el concurs fotografia artística del Club Muntanyenc fa més de dues dècades, que duu el seu nom.

Els tres germans també han tingut una gran vinculació amb entitats. El Ricard ha estat molts anys president de la Talaia, la comissió de festes del Centre, a la que encara pertany. La Montserrat és membre del grup de rapsodes Verba del Centre Catòlic. I el Toni continua vinculat al Centre Catòlic i al Club Muntanyenc.

A més, el Toni afegeix que “com que hem estat oberts molts anys, hem fet un seguiment de moltes coses de la ciutat, inauguracions, actes… i això ha fet que forméssim part de la vida cultural i social de la ciutat”.

El 2012 la botiga va obtenir un dels reconeixements municipals als comerços destacats de la ciutat.