“Visca el cinema!”i “Llarga vida al Filmserè!”, amb aquestes dues exclamacions tan simbòliques s’ha posat el punt final al festival de curtmetratges de la Florida, Filmserè, que ja fa sis edicions que organitza l’alumnat de 4t d’ESO de l’assignatura optativa de Cinema de l’Institut Eduard Fontserè.

Premiats i alumnes. Gabriel Cazado

Enguany, el Filmserè ha rebut més de 1.000 curtmetratges, dels quals, el jurat n’ha seleccionat els 36 finalistes en les categories de millor guió, muntatge, so i banda sonora, fotografia, millor interpretació, millor curtmetratge d’animació, de tema social i en català i premi al millor curtmetratge.

Fins arribar a la gala final de lliurament de premis, l’alumnat s’ha encarregat de totes les fases del procés, també de la presentació i organització de la gala final a l’auditori del Grup Planeta a la ciutat. I mentrestant, al llarg del curs, han anat aprenent a gaudir del cinema en tota la seva extensió.

La Leonora Reyes Hernández, alumna de 4t d’ESO, explicava que “hem après que mirar el cinema no és només mirar una pantalla, sinó aprendre a mirra les imatges, el guió, la fotografia, la música i la qualitat de l’àudio, fins i tot”. I en la mateixa línia, el seu company, Mohanad Amhaouch Amhaouch, deia que “el cinema ja m’agradava, però amb el que ens han ensenyat els professors ara el cinema ja no és tan sols mirar una pantalla sinó mira d’entendre tota la pel·lícula”.

El millor curtmetratge del Filmserè 2024 és ‘Actos por partes’, històries de persones que pateixen càncer, però que, tot i les dificultats de la malaltia oncològica, volen transmetre bon humor.

Sergio Millán, director del millor curtmetratge. Gabriel Cazado

El director, Sergio Milán, un dels testimonis directes, destacava “es tracta de no perdre’s els riures que també hi ha pel camí, perquè sovint passa que t’autocensures pensant que riure de les coses que et passen és riure-te’n de la malaltia que tens i no és així, és riure d’allò que és la vida metre passes la malaltia. I per a tots nosaltres l’humor ha estat part de la nostra teràpia”.

El festival de curtmetratges és una activitat educativa i didàctica, però també de cohesió de l’institut, un aspecte que han destacat i fet valdre els artistes i les artistes que hi ha participat.

Kuni Tomita, millor interpretació del Filmserè 2024 per ‘Tu tijera en mi oreja’, una història amb l’assetjament escolar com a detonant, ha dit que “és una iniciativa estupenda perquè amb el cinema es pot aprendre molt de la conducta humana, a ser empàtic… I tant de bo que jo hagués tingut a 4t ‘ESO una assignatura de cinema!”.

Kuni Tomita rebent el guardó. Gabriel Cazado

El professor Eduard Isern Cadefau, coordinador del festival Filmserè, ha dit que a “abans de començar la gala, molts han vingut a dir-me que estaven d’allò més emocionats perquè no s’acabaven de creure que haguéssim arribat fins a la gala final i veure tot el procés en conjunt els ha omplert de goig”.

Palmarés Filmserè 2024

  • Millor curtmetratge: ‘Actos por partes’, Sergio Milán
  • Millor interpretació: Kuni Tomita, per ‘Tu tijera en mi oreja’
  • Millor guió: ‘Nap’, Javier Chavanel
  • Millor muntage: ‘Mi tío el pirata’, Elsa Coronas
  • Millor fotografia, ‘Actos por partes’, Serrgio Milán
  • Millor so / banda sonora: ‘No hay fantasmas’, Nacho Solana
  • Millor curtmetratge en català: ‘Lluna’, Pol Mansachs
  • Millor curmetratge d’animació: ‘The boogey & the witch’, Jorge Turell
  • Millor curmetratge de temàtica social: ‘Mai oblidis que t’estimo’, Gemma Capdevila

Entre altres suports, el Filmserè compta amb l’Ajuntament, el Pla Integral La Florida-Les Planes, el centre municipal d’innovació social Torre Barrina, i els Mitjans de Comunicació de L’Hospitalet.