El saló immobiliari The District ha arrencat aquest dimecres al recinte Granvia de Fira de Barcelona enmig de protestes dels activistes a favor del dret a l’habitatge i contra l’especulació del totxo, entre ells, entitats com la PAH i el Sindicat de Llogateres.

Fins el 22 de setembre, aquesta fira reuneix uns 10.000 directius de nivell internacional i es preveu que tingui un impacte econòmic de 21 milions d’euros. The District celebra la segona edició, tot i que és la primera al recinte de L’Hospitalet. L’any passat va tenir lloc a Montjuïc i també va començar envoltada de protestes de moviments socials i activistes contra els negocis del sector immobiliari.

Unes 200 persones vinculades a moviments socials s’han manifestat a primera hora davant el recinte GranviaLH coincidint amb l’obertura de portes d’aquest saló. En aquesta ocasió, però, el desplegament dels Mossos d’Esquadra ha impedit que entressin al recinte firal, per contra del que va passar a l’edició del 2022, a Barcelona.

Els manifestants han ruixat amb pols de colors alguns dels congressistes, situació que ha generat corredisses del públic que intentava accedir al pavelló i certa tensió entre activistes i la policia que ha acabat detenint una persona. Els protestants també han proferit consignes en contra de l’especulació immobiliària amb la intenció de boicotejar l’esdeveniment.

Prèviament ahir dimarts un dels hotels del voltant de la fira, el Continental, va rebre impactes de pintura a la seva façana.

La plataforma social contra The District encara no ha confirmat si hi haurà més accions de protesta, però sí ha reiterat l’oposició frontal a aquesta fira immobiliària, que consideren que contribueix a apujar el preu de l’habitatge i a buidar els barris.

L’Hospitalet En Comú Podem se suma a les protestes

El grup municipal de L’Hospitalet En Comú Podem s’ha sumat a la concentració contra aquesta fira i ha emès un comunicat a on rebutja la celebració d’aquest congrés al recinte Granvia perquè “fa que L’Hospitalet sigui la capital mundial de l’especulació immobiliària durant aquests dies” i lamenta que aquest esdeveniment tingui lloc a “una de les ciutats més afectades per l’emergència habitacional a l’àrea metropolitana de Barcelona”.

The District, cimera internacional sobre el negoci immobiliari

A la fira es donen cita actors diversos del negoci immobiliari, des de fons d’inversió, a bancs comercials, grans tenidors, promotors, agències comercialitzadores i gestors de la propietat. Els organitzadors han dividit l’espai disponible, uns 14.000 m² -el doble que l’any passat-, en una àmplia zona dedicada a les reunions i contactes de negoci, i una altra amb cinc auditoris on es duen a terme conferències sobre les principals tendències del sector orientades a la inversió.

El director general de Nebext, Albert Planes, ha explicat que els inversors “no aposten només pel sector de l’habitatge sinó que també els interessa la logística, la indústria i la biotecnologia”. Segons l’organització, la pujada del tipus d’interès de l’últim any i mig “ha refredat les inversions a tot Europa però el darrer anunci del BCE, que ha avançat que aviat s’estabilitzarà, dona esperança al sector perquè retorni el dinamisme”.