Com incrementar i normalitzar l’ús del català a L’Hospitalet. Amb aquesta voluntat, el Centre d’Estudis de L’Hospitalet va organitzar una xerrada amb experts en la llengua catalana i diferents agents socials que coneixen, de primera mà, la realitat social de la ciutat.
El poc ús de la llengua a L’Hospitalet es pot revertir amb accions quotidianes ben senzilles, com ara iniciar sempre una conversa en català, ja sigui en un comerç, en el transport públic o en el mateix carrer.
Moltes vegades, el subconscient ens fa creure que les persones estrangeres no entenen el català i, directament, ens dirigim a elles en castellà. Una situació que no correspon amb la realitat.
Dury Nayaab, tècnica de l’Associació educativa, va participar a la xerrada i va argumentar que “la solució passa per normalitzar l’ús de la llengua i no jutjar a les persones per la seva aparença. Si volem fomentar el seu ús cal transmetre als nouvinguts i nouvingudes que, si els parlem en català, el que volem és facilitar la seva integració”.
De la seva banda, Emili Boix, catedràtic Sociolingüística de la Universitat de Barcelona, va assegurar que “la majoria de ciutadans potser no el parlen però sí que el comprenen. Per tant, pot ajudar al futur de la llengua iniciar les converses en català, obviant que l’altra persona tingui trets que ens fan pensar que sigui de Sud-americà o del Magreb”.
Segons el darrer Baròmetre d’opinió pública de L’Hospitalet un 45% de la població és nascuda fora de Catalunya. La qual cosa reforça erròniament la idea que una bona part dels ciutadans no entenen el català.
En el mateix Baròmetre queda reflectit el baix ús de la llengua. Tan sols un 15% de la població la fan servir habitualment, enfront d’un 70% que va assegurar que sempre parlen en castellà.
La xerrada es va es va emmarcar dins del programa d’actes de la 55a Renovació de la Flama per la Llengua Catalana.