Pessics de Ciència col·labora amb la programació especial a la Setmana Mundial del Cervell (Brain Awareness Week BAW), una campanya mundial per augmentar la consciència pública sobre els avenços i beneficis de la investigació del cervell.
Dimarts, 11 de març, a les 19 hores, al Centre Cultural Sant Josep, se celebrarà la conferència “El cervell dels pacients amb epilèpsia: com ens ajuda a entendre el funcionament de la memòria?. L’epilèpsia és una síndrome cerebral que es caracteritza per crisis recurrents degudes a la una descàrrega excessiva d’impulsos nerviosos per part de les neurones cerebrals.
No és una malaltia fàcil de diagnosticar ni de tractament i cal abordar-la ja sigui amb fàrmacs o amb procediments quirúrgics al quals es sotmeten alguns pacient. En aquest cas darrer cal avaluar els riscos cognitius del procediment que poden afectar el llenguatge i la memòria dels malalts. Entendre millor con funciona el cervell amb epilèpsia pot ajudar a descobrir com guardem i recuperem els records.
La conferència anirà a càrrec de la Dra. Mercè Felip, especialista en Neurologia i amb un Màster en Electrodiagnòstic Neurològic. Lidera diverses línies de recerca en epilèpsia al grup de Malalties Neurològiques i Neurogenètica de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge.
El 12 de març, també a les 7 de la tarda al Centre Cultural Sant Josep hi haurà una tertúlia sobre la pel·lícula “Goril·les en la boira”, un biopic científic i a favor del conservacionisme liderada per la primatòloga Dian Fossey. La xerrada anirà a càrrec de Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista, explorador i productor científic i coordinador científic del Pessics de Ciència.
I el 13 de març, al mateix lloc i a la mateixa hora, conferència sobre “Som sinapsis: l’equilibri perfecte entre excitació i inhibició per entendre la vida”. Les neurones es comuniquen a través de la sinapsis i de les molècules neurotransmisores i les disfuncions en aquests punts de comunicació porten a diferents malalties del sistema nerviós.
S’estudien les neurones al laboratori amb ratolins que tenen aquestes malalties que afecten la memòria, l’aprenentatge o el moviment i es treballa per caracteritzar la seva funció mitjançant tècniques d’estimulació elèctrica. La conferència anirà a càrrec de Dr. Francisco J López-Murcia, investigador principal del grup de recerca de Neurobiologia Cel·lular i Molecular de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).
La Setmana del Cervell és una iniciativa de la Fundació DANA, amb seu a Nova York, que uneix els esforços d’universitats, hospitals, grups de defensa dels pacients, associacions professionals, agències governamentals, organitzacions de serveis i altres associacions.
(Programa de la Setmana Mundial del Cervell 2025).