El Saló de Plens ha acollit dilluns, 9 de desembre, un acte institucional per agrair la dedicació i el compromís amb l’educació dels 59 docents d’escoles i instituts de la ciutat que aquest any s’han jubilat.

L’alcalde, David Quirós, ha presidit l’acte, que ha comptat també amb la tinenta d’alcaldia de Ciutat Transformadora, Cristina Santón, i portaveus i regidors dels grups municipals d’ERC-EUiA, PP i L’HECP-C.

Manuela Rubio, professora jubilada, ha estat l’encarregada d’adreçar unes paraules als assistents. Manuela ha explicat que “hem viscut i sobreviscut diferents lleis durant aquests més de 40 anys però al cap i a la fi el més important de la nostra feina sempre ha estat la criatura, l’alumne, l’adolescent. Vetllar pel seu benestar i sobretot, perquè n’aprengui”.

Adaptar-se i poder atendre a la diversitat de l’alumnat que existeix a la ciutat és un dels gran reptes de futur de l’educació a L’Hospitalet. Joan Carles Languiz, professor jubilat ha assegurat que “els professors tenim el repte adaptar-nos a una gran diversitat d’alumnes que hi ha a la ciutat, com ara infants que arriben al centre que no t’entenen perquè no parlen la teva llengua, que els han arrencat del seu país i els han portat cap a aquí. Tot això és complicadíssim de gestionar i més quan tens una classe de 25 o 30 infants”.

David Quirós ha agraït als mestres assistents “la dedicació, el compromís i la professionalitat que han demostrat durant tots els anys d’exercici de la seva vocació”, i ha destacat “la feina del professorat com a element de cohesió social que ha ajudat la ciutat a créixer”.

Presentació del programa de benestar emocional

Durant l’acte s’ha fet una presentació del programa Fem comunitat educativa L’H, per millorar el benestar emocional i relacional. La iniciativa, que ja està en marxa, compta amb la participació de 27 escoles públiques d’infantil i primària, 16 instituts, 4 instituts escola, 17 centres concertats i un centre d’educació especial. Això suposa que arribarà a prop de 20.000 alumnes de la ciutat de 3 a 18 anys. El programa es fa de manera pilot a les 6 escoles bressol municipals amb accions centrades en les famílies i en les educadores.

L’objectiu és donar suport a la tasca educativa dels centres, per millorar el benestar emocional de la comunitat educativa. Entre d’altres, això implica intervencions amb l’alumnat (amb atenció individualitzada o grupal), famílies (teràpia i espais grupals) i professionals de l’ensenyament (assessorament i tallers). Des de l’inici de curs s’hi han tractat qüestions com ara la manca d’autoestima, l’ús de les xarxes socials i problemes relacionals.

Aquesta iniciativa s’impulsa a través del Programa d’acompanyament educatiu a les famílies (PAEF), que entén les famílies com un agent clau del benestar emocional de la comunitat educativa.

El programa s’aborda des del treball en xarxa amb els recursos destinats a la comunitat educativa, amb l’objectiu d’atendre millor cada situació i d’una manera més eficient. És per això que s’ha creat una taula de treball amb diferents serveis municipals —Servei d’Inserció Social (SIS), Oficina del Pla, Salut Comunitària, Servei de Joventut— i altres agents clau —Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP)-Baulacreix i Servei Educatiu de L’Hospitalet: equips d’assessorament i orientació psicopedagògica (EAP) i Centre de Recursos Pedagògics (CRP).

Programa Aula L’H dedicat al programa de benestar emocional