Si es parla de blues…, això deu ser Tecla Sala, que no en va la biblioteca central va ser declarada l’any 2012 Fons Europeu del Blues i aquest mes de juny, sota el títol ‘Blues x Tu’, torna a acollir concerts de petit format i xerrades i conferències sobre aquest gènere cap i casal de la música negra.

La primera cita d’aquest cicle promogut per la Societat de Blues de Barcelona, que va comptar amb actuació en directe, ha estat una conferència sobre els orígens de la difusió del blues a L’Hospitalet, a càrrec de pioners com Joan Ventosa Miret, bluesman i tècnic municipal de Cultura ja jubilat.

Ventosa Miret situava l’origen de tot plegat l’any 1988 amb l’enregistrament del primer disc de blues a Catalunya. “Un grup de gent apassionada del blues van decidir anar a totes i des de l’Aula de Cultura de Santa Eulàlia, on jo n’era el director van publicar el primer disco d’una banda de blues a Catalunya, l’Harmònica Zúmel Blues Band, i a partir d’aquí la cosa va anar creixent”.

També hi van intervenir Vicente Zumel, un altre històric del blues a Catalunya, i Roser Iniesta Valls, de la Societat de Blues de Barcelona.

Després dels primers concerts a les enyorades Aules de Cultura, van venir programacions estables i ja consolidades de Blues&Boggie, al Centre Cultural Collblanc-la Torrassa, i el Primavera in Black, que a les Festes de Primavera porta la música negra al jardins de Can Sumarro.

Tots els dimecres d’aquests mes de juny, la biblioteca Tecla Sala acollirà un acte de divulgació del blues, amb temes com la relació entre el blues i els Rolling Stones, la història del blues a Barcelona i curiositats sobre els orígens del blues.

Roser Iniesta Valls, membre de la Societat de Blues de Barcelona, ha indicat que “aquestes xerrades son una manera d’arribar a un públic que no està gaire ficat en el blues i nosaltres el que busquem és que el coneguin i tingui més popularitat”.

L’any 2005, la biblioteca central Tecla Sala va obrir un fos especialitzat de blues i l’any 2012 va ser declarat oficialment Fons Europeu de Blues. Amb motiu del cicle ‘Blues x Tu’, a banda de la multitud de discos de les prestatgeries, exposarà una àmplia selecció de títols especialitzats.