El plasma és un material indispensable per a les persones que pateixen malalties immunològiques primàries. Per això, durant la setmana mundial de conscienciació sobre aquestes malalties, el Banc de Sang i Teixits ha posat en marxa una campanya per animar a la població a donar.

La doctora Àgueda Ancochea, cap del centre del Banc de Sang i Teixits, ha posat de manifest durant l’entrevista de l’Informatiu la importància d’aquesta mena de donacions per poder crear medicaments anomenats immunoglobulines per als pacients. “Aquests medicaments no es poden fabricar artificialment i només els podem obtenir de les donacions de plasma”.

La campanya de donació ve acompanyada d’un vídeo en el qual s’explica la història entre un donant i un receptor. Precisament els receptors pateixen les malalties immunològiques des que neixen i, per tant, necessitaran estar medicats durant tota la seva vida.

A Catalunya hi ha dèficit de plasma, principalment per falta de coneixement. Tot i que la mitjana de donacions per persona són de dues l’any, “la recuperació és molt ràpida, llavors et permet donar cada 15 dies, o sigui que podries arribar a donar si volguessis 24 cops l’any”, ha explicat la doctora Ancochea.

Amb relació a aquesta campanya, ja s’està arribant a l’equador de les donacions i esperen que nous donants i donants habituals continuen amb aquest acte altruista. La cap del centre del Banc de Sang i Teixits ha recordat que “el procés de donació és molt semblant al de la donació de sang. L’únic que canvia és el temps que has d’invertir a fer la donació”. Mentre que el procés de donació de sang és d’uns 15 minuts, el de la donació de plasma és d’una hora.

A L’Hospitalet es pot donar a L’Hospital de Bellvitge tot i que des del Banc de Sang recomanen visitar el seu web https://www.bancsang.net/ per poder seguir totes les campanyes que activen al llarg de l’any.