Un total de 14 col·lectius i plataformes ciutadanes i ecologistes, entre ells No més Blocs, han anunciat la presentació orquestrada de requeriments de moratòria per a 20 plans urbanístics plantejats sobre zones inundables.
Les peticions les adreçaran a responsables polítics en la matèria, com són: la Consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat, Sílvia Paneque; el Director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Josep Lluís Armenter; els alcaldes i alcaldesses dels municipis corresponents; i altres responsables amb competències sobre cadascun dels plans urbanístics assenyalats.
En roda de premsa han explicat que exigiran responsabilitats administratives, civils i penals en cas que pel desenvolupament d’algun d’aquests plans hi hagués algun dany personal.
Els col·lectius han recordat que almenys un 15% del territori urbanitzat català està en risc d’inundació i que, segons informes pericials d’aquest any amb dades del 2022, a Catalunya viuen actualment un total de 325.445 persones en zones amb risc d’inundació (un 6,6% del total de la població).
Els 20 plans urbanístics sobre els que demanen una moratòria són:
- El Pla Director Urbanístic de les Tres Xemeneies, de Sant Adrià del Besòs i Badalona
- El Calderí, de Mollet del Vallès
- El PDU Biopol Gran Via, de L’Hospitalet de Llobregat
- L’ARE Ribera-Salines, de Cornellà de Llobregat
- El Pla de Ponent, de Gavà
- El planejament MPG-132, de Sabadell
- El Pla d’urbanització de la Bonaigua, de Sant Just Desvern
- Els pisos de l’Escardívol, Rubí
- Pavelló de Cova Solera, Rubí
- Pla SUD-5, Miramar (Cunit)
- Pla SUD-1 i SUD-2, Pla de Cunit
- PA-20, Cunit Sud
- PA-15 Av. Roca Llaura (Cunit)
- SUD-3 Càmping (Cunit)
- Pla especial urbanístic per a la implantació d’un càmping amb llacuna per la pràctica del surf i la rehabilitació de la masia Cal Pla (Cunit)
- Projecte BP24P Dipòsit regulador al subsistema Tarragonès-Penedès (Dipòsit Cunit-Nord)
- ARE Sud, el Prat de Llobregat
- Eixample Nord, el Prat de Llobregat
- Projecte de les variants d’Olot i Les Preses, a La Garrotxa
- Benzinera Sant Llorenç, Terrassa
Segons els col·lectius, la classe política s’està lamentant “hipòcritament” de les morts de la darrera DANA a València, mentre es tramiten i executen plans urbanístics en zones amb risc d’inundabilitat. “No tolerarem cap altra nova construcció que posi en perill més vides”, afirmen.
Les eines de càlcul del risc d’inundació que utilitzen les administracions -asseguren- s’han quedat obsoletes i ofereixen dades no actualitzades. I posen com un exemple “la zona aeroportuària del Prat de Llobregat, que no consta com a zona amb risc d’inundació, però tothom va veure abnegada per l’aigua fa poques setmanes”.
Les 14 entitats han recordat que els informes del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), adverteixen que l’impacte del canvi climàtic en les inundacions es multiplicarà per cinc durant aquest segle, amb especial incidència en l’àrea mediterrània. I que l’Agència Catalana de l’Aigua ho recull en el seu informe “La gestió del risc d’inundació a Catalunya-2023”.