L’historiador local Joan Camós ha analitzat en una conferència el fenomen migratori de L’Hospitalet i ha plantejat els principals reptes que presenta. L’acte, que va tenir lloc ahir al Centre Cultural Tecla Sala, va ser organitzat pel Casalet, el Centre d’Estudis de L’Hospitalet i el Centre de Recursos Pedagògics del Departament d’Educació.
Més del 40% dels hospitalencs i hospitalenques han nascut a l’estranger. Una realitat que ha centrat la xerrada “L’Hospitalet, ciutat d’immigració”.
Responsabilitat per treballar contra els discursos d’odi
Durant la conferència, l’historiador Joan Camós ha repassat els diferents cicles migratoris que han configurat L’Hospitalet. A diferència dels episodis anteriors, però, la nova migració ha aportat a la ciutat una gran diversitat d’orígens i cultures. Un repte social i demogràfic que, assegura, cal abordar per garantir la convivència la cohesió.
“Podem dir que és català tot aquell que viu a Catalunya, i si no partim d’aquí, no ens entendrem”, ha remarcat Camós. “Hi va haver una immigració a principis del segle XX, una altra als anys 60 i l’actual, aquesta és tan multicultural que o ens posem d’acord per treballar seriosament, o tindrem un embolic molt gros”, ha afegit explicant que la responsabilitat és municipal, de la Generalitat, i de l’Estat.
Una actuació que, diu, és necessària per poder combatre els discursos d’odi que s’alimenten del fenomen migratori. En aquest sentit, demana dimensionar els serveis socials i adaptar-los a la nova realitat, a més de replantejar urbanísticament la ciutat. A més, Camós considera que l‘educació ha de ser el punt de partida. Que cal buscar recursos per reduir ràtios i poder fer front a les necessitats educatives d’una població tan diversa.
Oxigenar i reestructurar les ciutats
Joan Camós ha comentat que “cal evitar el discurs de l’odi racial perquè no arribi a calar, ja que és molt fàcil culpabilitzar. Però el problema no són les persones que arriben, la qüestió és crear les estructures per possibilitar una resposta coherent, a través de l’educació, l’habitatge i la sanitat“.
En la xerrada també ha parlat de la situació de dificultat a què s’han d’enfrontar les persones migrants. Per això demana facilitar la seva acollida impulsant l’aprenentatge del català i del castellà, així com simplificar els requisits de regularització i d’homologació de títols.
Algunes dades quantitatives sobre la immigració a L’H
Joan Camós va exposar alguns números per entendre la repercussió que la immigració ha tingut a la ciutat.
Evolució de la població a L’H
1900 – 4.948 habitants
1940 – 40.000 habitants
1960 – 122.813 habitants
1970 – 241.978 habitants
1981 – 295.074 habitants
2024 -282.299 habitants
Població per lloc de naixement el 2025
Nascuts a Catalunya 43,09%
Nascuts a la resta d’Espanya 15,63%
Nascuts a l’estranger 42,28%