Aquest 2025 es compleixen 25 anys de la posada en marxa del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte a L’Hospitalet de Llobregat, el primer d’aquestes característiques implantat tant a Catalunya com a la resta de l’Estat. El programa, impulsat pel Departament de Salut de Catalunya, es va iniciar l’any 2000 a l’Hospital Duran i Reynals i ha evolucionat de manera significativa des d’aleshores.
Una de les professionals darrere d’aquests projectes és la doctora Gemma Binefa, responsable de la Unitat de Cribratges de Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), qui ha destacat a l’entrevista de l’Informatiu que en aquests 25 anys s’han aconseguit avanços significatius: “Vam començar l’any 2000 i aleshores, la participació a L’Hospitalet era molt baixa, concretament d’un 17%. Després de 25 anys, hem assolit el que Europa marca com a acceptable, que és un 46%”.
Els homes, i la zona nord, els reptes per als pròxims anys
Binefa també ha remarcat diferències en la participació segons el gènere i la zona geogràfica: “Sempre han participat més les dones que els homes, amb una diferència aproximada de 7 punts. A més, hi ha zones amb una participació més elevada que altres. Per exemple, a la zona nord la participació és 30 punts més baixa, fet que pot respondre a factors com el nivell socioeconòmic o barreres perceptives”.
Respecte a la diferència per gènere, la doctora creu que es pot deure que “els homes sempre han participat menys en tots els programes de cribratge, no només a L’Hospitalet, per una qüestió de percepció, ja que les dones tenim més interioritzat el tema de la prevenció, amb programes com el de càncer de mama o el de cèrvix”. En molts casos, ha comentat que, “els homes que hi participen és perquè tenen la dona darrere animant-los a fer-se la prova”.
“Sentim que realment salvem vides”
En aquests 25 anys, el programa ha permès detectar 500 casos de càncer a L’Hospitalet, el 70% en estadis inicials, i gairebé 5.000 persones amb lesions precanceroses que, si no s’haguessin tractat, probablement haurien desenvolupat un càncer. La doctora conclou que la millor recompensa és el reconeixement dels pacients: “Quan els participants ens donen les gràcies, sentim que realment salvem vides”.
La responsable de la Unitat de Cribatges, que fa 19 anys que està vinculada al programa, destaca la importància de la detecció precoç i la diferència entre trobar un pòlip a temps o fer tard: “La principal diferència és la supervivència. Nosaltres intentem detectar les lesions abans que esdevinguin càncer. Detectem molts càncers en estadis inicials, però sobretot moltes persones amb lesions precanceroses”.
Un dels grans avantatges d’aquest programa és que, en molts casos, una simple colonoscòpia pot permetre eliminar una lesió abans que es converteixi en un problema greu. Per això, Binefa insisteix que la prova s’ha de fer cada dos anys: “Pot ser que en un cribratge no detectem sang a la mostra, però que hi hagi una petita lesió que s’està desenvolupant. Per això és important repetir la prova periòdicament”.