Com indiquen els anuncis cridaners de les botigues de pirotècnia i els quioscos que ja s’estan instal·lant a la ciutat, ja és a tocar la revetlla de Sant Joan i convé recordar alguns consells preventius. Amb aquesta finalitat, Protecció Civil de la Generalitat ha promogut una obra de teatre, “A foc lent”, que s’ha pogut veure a l’Auditori Barradas el 5 i el 13 de juny, i que ha arribat a més de 500 infants d’escoles de la ciutat.

En aquest muntatge, que avui han vist infants de 5è i 6è de Primària de les escoles Ausiàs March, Pablo Neruda, Joan Maragall, Santa Marta i Busquets i Punset i del col·legi Alpes, s’ha explicat, per exemple, com s’han de llançar els petards de forma segura i com hem d’anar vestits a un correfoc.

L’Arnau, de l’escola Ausiàs March, de Sanfeliu, ha explicat que “hem de deixar distància i no apropar la cara als petards i sempre hem de fer servir una metxa, mai encendre el petards amb encenedor”.

I la seva companya, la Nicole, ha recordat que per anar a un correfoc cal que “la roba sigui de cotó i portar pantaló llarg i màniga llarga, sabates que no tinguin plàstic i un barret de cotó per protegir el cap”.

Els petards, mai a la butxaca, sinó en una bossa i mai tornar a encendre un petard que no hagi explotat. També cal tenir el compte que els codis de les capses indiquen edats i distàncies de seguretat.

Si es fa revetlla a les terrasses, cal tancar portes i finestres i comprovar que no hi hagi roba estesa. I pel que fa a la pirotècnia, també s’ha d’encendre amb metxa, mai amb encenedor, i de forma adient.

Ermengol, de l’escola Joan Maragall, de Sant Josep, ha dit que hem de tenir cura “que no hi hagi roba estesa i que no hi hagi persones ni boscos i arbres a prop. I també fer sevir sempre la metxa”.

La Jana ha explicat que “amb la colla dels pares llançàvem els petards i els coets amb una ampolla o una totxana i he après que no es pot fer així perquè si esclaten els trossos poden fer molt de mal”.

I pel que fa a les fogueres de Sant Joan, s’ha recordat que s’han d’encendre amb fusta i mobles vells, mai amb papers, peces de roba i esprais inflamables, i que cal que estiguin envoltades de sorra.

També s’han donat consells per tractar cremades: rentar bé, tapar amb una gasa i anar a un centre mèdic, i també si ens cau una espurna a l’ull: rentar i, sobretot, mai fregar amb roba de cotó.

La Nit de Sant Joan és una de les més complicades de l’any pel nombre d’incidències, tot i que no siguin molt greus. Protecció Civil ha activat el hastag #RevetllaSegura, a través del qual s’accedeix a la informació de servei per tal que la que se’n diu ‘nit més màgica de l’any’ sigui també segura.