LH Digital - Versió per a imprimir
  • L'Arxiu Municipal mostra el seu fons de llibres antics

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia cultura 05. 04. 2006

L'Arxiu Municipal mostra el seu fons de llibres antics

Publicats abans de 1900

L'Arxiu Municipal ha engegat una nova exposició en el seu espai El passadís de la memòria. En aquesta ocasió mostra al públic els llibres del seu fons que van ser publicats abans de 1900.
El Passadís de la Memòria acull una nova exposició que porta per títol Els llibres antics a l'Arxiu Municipal on es mostra el fons bibliogràfic de llibres publicats abans de l'any 1900.

L'exposició explica la procedència i la formació de la col•lecció dels llibres antics que hi ha a l'Arxiu Municipal de L'Hospitalet. L'Arxiu ha realitzat un diagnòstic sobre l'estat de conservació i ha col•laborat amb la Biblioteca Nacional de Catalunya per a la catalogació dels llibres antics i per a la seva incorporació al Catàleg Col•lectiu del Patrimoni Bibliogràfic. Així mateix s'ha aprofitat aquesta mostra per restaurar alguns dels exemplars més deteriorats.

A l'exposició, s'hi mostren un conjunt de llibres rars i preciosos. El procés de catalogació ha permès treure a la llum exemplars molt valuosos. Alguns són uns clàssics dins la seva matèria, altres són difícils de trobar tant a Catalunya com a la resta de l'Estat. Per exemple, del segle XVI hi ha les Reales Ordenanzas de Castilla, publicat a Salamanca l'any 1560; del segle XVII, Le Grand dictionaire historique de Lois Moreri, publicat el 1687, o l'obra del jurista i advocat, Jaume Càncer sobre Variae resolutiones iuris caesarei, pontificii, municipalis principatus Cathaloniae publicat a Venècia l'any 1642.

Del segle XVIII hi ha un clàssic de les biblioteques privades Tractat de la imitació de Christo, de Tomas Kempis, traduït al català i publicat a Figueres, l'any 1767. Destaca també la compilació de les decisions del Tribunal de la Santa Rota per l'inquisidor hospitalenc Josep Molines i Casadevall, publicada a Roma l'any 1728.

Un clàssic del Renaixement espanyol i reeditat al segle XVIII és l'obra de Juan de Arphe y Villafañe, titulada Varia commesuracion para la escultura y arquitectura, reeditada l'any 1795. També es podrà veure una selecció d'obres publicades durant el segle XIX.

Recentment aquest fons ha estat incorporat al Catàleg Col•lectiu del Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya (CCPBC), que es pot consultar per mitjà d'Internet. El CCPBC, iniciat el 1983, col•labora des de 1992 amb el Ministeri de Cultura en la tasca d'inventariar el patrimoni bibliogràfic de l'Estat espanyol.

El Passadís de la Memòria, de l'Arxiu Municipal de L'Hospitalet, és un espai on l'Arxiu Municipal mostra al públic els projectes de difusió del patrimoni documental de la ciutat.

Canal-h.net. 05/04/06