Entrevista de L'Informatiu - Roque Fernández, president de l'AVV de Bellvitge Reproduir video

13-06-2019 Entrevista de L'Informatiu - Roque Fernández, president de l'AVV de Bellvitge

 

Destaquem Tots els vídeos

 • Video: 15-06-2019

  15-06-2019

  Ple extraordinari de presa de possessió del nou Ajuntament (2019-2023)

 • Video: 14-06-2019

  14-06-2019

  Batecs 14 Juny: "Estudis i xarxes socials" amb el Guillem Viladoms

  Té més de 250.000 seguidors al Tik Tok

 • Video: 13-06-2019

  13-06-2019

  Entrevista de L'Informatiu - Roque Fernández, president de l'AVV de Bellvitge

 • Video: 12-06-2019

  12-06-2019

  Aula L'H 12 de juny - El Consell del Nois i Noies 2018-2019

 • Video: 11-06-2019

  11-06-2019

  Veïns - L'associació Acordis i la Festa de la Diversitat

  També les Festes Majors del Centre i Can Serra

 • Video: 11-06-2019

  11-06-2019

  Entrevista de L'Informatiu - Maria José Vasco, resp. Oficina del Voluntariat de L'H

Els nous membres de l'equip de govern municipal

Quinc càrrec desenvoluparan els regidors?

La Festa de la Diversitat celebra 25 anys

A la festa han participat més de 70 entitats

L'esplai Xixell tanca el curs amb una gran festa

Uns 600 infants i joves han participat en els projectes i serveis de l'entitat

Enviar aquesta notícia per e-mail Imprimir aquesta notícia societat 02. 02. 2003

"Occident està donant al Tercer Món la imatge equivocada de país de conte"

L'escriptora Ana M. Briongos reflexiona sobre la immigració i la situació als països islàmics

María Isabel Vergara. La conferència Diàlegs sobre la diversitat va obrir ahir al vespre a la biblioteca Josep Janés el cicle Diversitat i Reciclatge. L'escriptora Ana Maria Briongos va aprofitar la seva experiència a l'Iran i l'Afganistan per aprofundir en la situació de la immigració a Catalunya.
Collblanc-la Torrassa ha sigut des de sempre un barri acollidor d'immigrants. Primer, de les comarques rurals catalanes. Més tard, de les diferents regions espanyoles. I darrerament, de tots els països del món. És tracta d'un lloc on la interculturalitat i la convivència amb persones molt diferents tenen un paper fonamental. Per això, el barri ha organitzat un conjunt d'activitats i tertúlies que sota del títol de Diversitat i Reciclatge pretén que els veïns coneguin i reflexionin sobre la immigració.

L'acte que va inaugurar aquest cicle va tenir lloc ahir al vespre a l'auditori de la Biblioteca Josep Janés. La conferència Diàlegs sobre la diversitat pretenia facilitar l'intercanvi d'opinions i punts de vista entre l'antropòleg Manuel Delgado i l'escriptora Ana Maria Briongos. El diàleg es va convertir en un monòleg perquè el conegut antropòleg, autor de llibres com ara El animal público, no va poder assistir a darrera hora per problemes familiars. Briongos, que ha recollit la seva visió d'Iran i Afganistan en diferents llibres com ara Negro sobre negro, es va enfrontar sola al públic de l'auditori que va escoltat les seves reflexions sobre els països islàmics i la immigració a Catalunya.

Minifaldilles, texans i plataformes a Teheran

Tot i que Briongos es coneguda pels seus llibres de viatges que van més enllà de la ruta turística, la seva professió va començar de mestre de física en una escola de La Mina. Però un somni i un viatge van canviar la seva carrera professional: "En un moment donat vaig decidir veure món i sense diners, i en autobusos de línia vaig decidir anar a la Índia". Però mai va arribar a aquest país. El seu viatge va acabar a Kandahar, on el contacte amb la cultura d'aquell país va fer que decidís estudiar literatura a Teheran. Era l'any 69 i durant quasi una dècada va treballar d'assessora i intèrpret a l'Iran i l'Afganistan. "Vaig decidir escriure els llibres perquè la visió que jo tenia d'aquests països era molt diferent de la que estaven donant els mitjans, la meva visió era d'una dona que havia viatjar sola per totes les carreteres i camins", explica l'escriptora.

Briongos no va trobar cap dificultat durant aquells anys degut a la seva capacitat d'adaptació: "Si una persona té una actitud oberta no ha de tenir cap dificultat per conviure", assegura. També s'ha de tenir en compte l'època en què Briongos va viure a l'Iran, com ho reconeix ella mateixa: "A l'època del Sha totes les dones anaven com volien, les dones del sud i les zones rurals amb mocador, les del nord o les ciutats amb minifaldilles, texans i botes de plataforma". Unes normes que han canviat molt. Briongos explica que "ara abans de baixar de l'avió totes les hostesses i passatgeres es posen el mocador". Però la situació està canviant. L'escriptora assegura que "el govern islàmic s'acabarà perquè la gent jove vol un altre model, això no es pot aturar, nens de 14 anys veuen per les parabòliques les noies en bikini, les bambes, els esports, la vida del món occidental".

Fomentar el veïnatge

L'experiència de Briongos a l'Iran i l'Afganistan ha provocat que vegi la immigració actual a Catalunya amb una visió més oberta i àmplia. Reivindica sobretot la conservació dels costums de cada comunitat com una formar d'enriquiment cultural. Segons l'autora de Negro sobre negro:"S'ha de fomentar el veïnatge i poder anar a casa del veí i compartir les seves festes".

La integració és difícil però és un procés llarg que s'aconseguirà amb el temps. "És difícil per a un poble o ciutat de Catalunya acceptar aquestes grans quantitats de gent de fora, tan diferents, però s'ha de fer un esforç", considera Briongos qui també reconeix la part de culpa dels països occidentals que "estan donant als països del Tercer Món una imatge de país de conte, venen que a occident es pot aconseguir tot i que tot és fàcil".

Com a exemple d'integració i enriquiment cultural, Briongos posa el seu propi cas i els dels seus amics afganesos que vénen a visitar-la sovint al seu pis de Barcelona i "arriben amb les iaies, la canalla, els pares i mares, els matalassos i les cassoles, i munten un càmping a casa meva i es fan càrrec de la cuina". Tot aquest enrenou es compensa amb els menjar típics que cuinen, l'alegria que porten, les converses fins la matinada i veure com s'estimen les persones grans i la importància de la família. Briones confessa que "als meus fills els ha anat molt bé conèixer tota aquesta gent diferent que passa per casa nostra i que ha vingut a espatllar la nostra pau de cadascú a la seva habitació".